AnnonsRANKING: SHL:s tio bästa nyförvärv – så här långt


9 oktober

Vilka nyförvärv har egentligen imponerat mest i säsongsinledningen?
HockeyNews SHL-reportrar Mattias Ek och Mattias Persson rankar de tio bästa nyförvärven så här långt in på serien.


Annons

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

10. Niklas Rubin, mv, Frölunda
Kommentar: Från ett liv i skuggan av Joel Lassinantti i Luleå till strålkastarskenet i Scandinavium. Faktum är att Rubin än så länge har den snyggaste räddningsprocenten av honom och Johan Mattsson. Men för Frölunda har värvningen av Niklas Rubin inneburit att de regerande mästarna fortfarande har ett väldigt stabilt målvaktspar som kan slåss om speltiden, precis som då Johan Gustafsson har konkurrerat med Mattsson och Lars Johansson tidigare.

9. Jonathon Blum, b, Färjestad
Kommentar: Klassbackarna Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen lämnade Färjestad. In kom amerikanen Jonathon Blum och tjecken Vojtech Mozik. Den sistnämnde har en del kvar att leva upp till, men Blum har varit riktigt bra så här långt. Något minus för att han varit inne sju mål bakåt, men vad gör det när hans offensiv är av hög klass? Jag tror inte fansen uppe i Karlstad bryr sig så mycket i alla fall. 

Färjestad har hittat en ny klassback. Foto: Bildbyrån

8. Dominik Furch, mv, Örebro
Kommentar: Målvaktssidan var ett bekymmer under större delen av förra säsongen och blev inte helt bra förrän Jhonas Enroth flögs in från KHL-klubben Dinamo Minsk. I tjecken Dominik Furch har Örebro återigen fått en målvakt som både kan rädda laget kvar i matcherna och då och då vinna en match. Gissningsvis blir han ännu bättre när han och hans försvarskamrater känner varandra utan och innan.

7. Theodor Lennström, b, Frölunda
Kommentar: Han har fått exakt den utveckling som både han själv och Frölunda hade hoppats på efter flytten från Färjestad. Med sin eminenta skridskoåkning löser han i princip alla situationer och han har efter sju SHL-matcher i Göteborgsklubben ännu inte varit inne på något mål bakåt, däremot åtta mål framåt. Lennström har gjort två mål och fyra assist på sju matcher. Det är lika många mål som han gjorde i Färjestad på 47 matcher förra säsongen.

Lennström har fått ett offensivt lyft efter flytten från Färjestad till Frölunda. Foto: Bildbyrån

6. Michael Haga, f, Djurgården
Kommentar: Den norske landslagsforwarden har fått en bra start på säsongen efter flytten från Mora. Han har visat att han inte är beroende av någon eller några fasta kedjekamrater för att lyckas. Tack vare sin fina skridskoåkning kommer han till bra lägen och han är ett hot både i powerplay och i lika styrka. Med sina tre mål och totalt åtta poäng på lika många matcher i SHL är han poängbäste forward i laget.

5. Roman Will, mv, Rögle
När Rögle presenterade att de värvat den tjeckiske målvakten Roman Will fanns det förstås en stor osäkerhet bland oss som inte kände till honom. Under de inledande omgångarna har han motbevisat alla och varit säkerheten själv. Utger ett stabilt intryck och flera gånger har han visat upp makalösa räddningar. Tillsammans med målvaktskollegan Christoffer Rifalk och HV71:s Hugo Alnefelt är han den som släppt in minst mål i snitt per match i serien. 

Tjeckiske Roman Will är en klassmålvakt i SHL. Foto: Bildbyrån

4. Sebastian Wännström, f, Leksand
Kommentar: Leksand visste vad de fick när de plockade till sig ex-brynäsaren Wännström från HV71 där han inte nådde upp till sin potential som spetsforward. Under sina två säsonger i HV blev det 17 mål. I Leksand har han gjort fem mål på åtta matcher och är delad tvåa i SHL:s skytteliga. Tror inte att det är så många som blir förvånade om han gör fler mål under sin första säsong i Leksand än vad han gjorde på två år i Jönköpingsklubben.

3. Jonas Ahnelöv, b, Leksand
Kommentar: Den erfarne backen fick inte förnyat kontrakt med Rögle, då högg Leksand. Och vilken nystart han fått. Ahnelöv har varit lagets bästa back och bidragit såväl defensivt som offensivt. Faktum är att han är den spelare som varit inne på flest mål i hela SHL tillsammans med Marcus Weinstock i Örebro. En klassback!

2. Dennis Everberg, f, Rögle
Kommentar: När Dennis Everberg skrev på ett femårskontrakt med Rögle i somras var det förstås med stor press på sig. Så här långt har den storväxte forwarden levt upp till alla förväntningar och lite till. Hans betydelse har varit enorm och forwarden är en stor del i att Rögle leder SHL-tabellen efter åtta omgångar.

1.Tyler Kelleher, f, Oskarshamn
Kommentar: Den lille amerikanen fick goda vitsord när han värvades från tyska Ingolstadt, men att han skulle vara så här bra? Nej, det trodde nog ingen. Är oerhört snabb på skridskorna och besitter en stor spelskicklighet samt förmågan att göra mål. När han kommer på sin kant flyger han fram och det blir farligt nästintill varje gång. Vilket fynd av sportchefen Daniel Stolt!

Det går snabbt i svängarna när Tyler Kelleher är inne på isen. Foto: Bildbyrån


Annons

Annons

Annons