HockeyNews
PLUS

Snart avgörs det hur den nya SHL-drömmen kommer att se ut

(9906) Stephan Guiance/SHL-drömmen
Bildbyrån

Publicerad: 18 september 2019

STOCKHOLM. Kommer seriesegraren i Hockeyallsvenskan att ta klivet raka vägen upp i SHL från och med 2021?
Eller ska möjligheten att göra en ”Leksandsresa” finnas kvar?
Hockeyallsvenskans pågående utredning ska vara klar i november.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

På förbundsmötet i juni beslutades det att ett lag åker direkt ur SHL från och med säsongen 2020/2021. Och ett lag kommer att flyttas upp till SHL från Hockeyallsvenskan.

Men hur det i praktiken går till för ett allsvenskt lag att få den där SHL-platsen är ännu inte klart. Styrelsen i Svenska ishockeyförbundet har gett Hockeyallsvenskan i uppdrag att lösa frågan.

– Just nu pågår ett arbete där vi pratar med samtliga klubbar att försöka få fram, dels en seriestruktur, dels kvalmodeller, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till HockeyNews.se.

Det kommer även att bli direkt upp- och nedflyttning för ett lag mellan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Guiance:

– Ska vi ha ett slutspelsträd eller ska det vara på något annat sätt? Ska vi ha en kvalserie nedåt? Ska det vara de två sista lagen? Det för vi en dialog om.

När ska ert förslag vara klart?

– Tanken är att lämna tillbaka ett förslag till Svenska ishockeyförbundet under november månad för dem att ta ställning till.

Det är ganska snart?

– Ja, vi jobbar på.

– Men det är ju så att vi har klurat lite på de här grejerna under sommaren.

Hur sköts kontakten med klubbarna?

– Vi har alla typer av möten. Framför allt besöker vi alla klubbar och för en dialog på plats med alla klubbar. Vi försöker sedan sammanställa det som är essensen av det.

– För oss är det en utmaning att hitta ett system som lever i 52 omgångar. Samtidigt måste du också premieras på något sätt att vinna en serie.

August Berg var en av Leksands hjältar på kvalresan till SHL i våras. Foto: Bildbyrån.

Sedan 2015/2016 består både SHL och Hockeyallsvenskan av 14 lag. Och våren 2016 spelade den Hockeyallsvenska finalen för första gången där ettan i serien möter tvåan. Segraren har fått möta jumbon i SHL i bäst av sju matcher.

LÄS MER: Så kan serieutredarens förslag röstas igenom på förbundsmötet


Men i och med att det blir direkt upp- och nedflyttning kommer inte SHL-lag och allsvenska lag ställas mot varandra framöver.

Frågan är:

Kommer den hockeyallsvenska finalen att vara kvar?

– Det var de förutsättningar som fanns då, givet att man gick från en kvalserie till två playoff-serier istället. Då blev det den här modellen. Nu ska vi ta nästa steg, säger Stephan Guiance.

– Vi kan väl tycka att vår slutspelsserie och den hockeyallsvenska finalen har varit publikt väldigt bra, men vi har inte hela vägen lyckats förankra dem hos vår publik om man säger så.

Kan man ana att hockeyallsvenska finalen har spelat ut sin rätt?

– Nej, det skulle jag inte våga säga i det här skedet. I en framtid kommer en hockeyallsvensk final vara en direktplats till SHL. Det är inte så att den som vinner hockeyallsvenska finalen får spela playoff mot lag 13 i SHL, utan det är något helt annat. Det står ganska många miljoner på spel.

Hur ska man premiera ett lag som har vunnit en serie efter 52 omgångar?

– Det är det resonemanget vi för med klubbarna. Vi vill hitta en modell för det och vi måste hitta relevanta streck som ändå möjliggör en ”Leksandsresa”, att det går att göra en resa genom oss och upp till SHL.

Leksand blev fyra i Hockeyallsvenskan förra säsongen och lyckades då via slutspelsserien och playoff till slut slå SHL:s nästjumbo Mora och avancera till SHL.
I Hockeyallsvenskans organisation håller den tillförordnade sportchefen Stefan Bengtzén, den kommersiella chefen Gabriel Niklasson och vd:n Stephan Guiance på att hitta en lösning för den nya serie- och kvalstrukturen.

– Stefan Bengtzén har tagit på sig ett tremånadersuppdrag att se över vår sportsliga organisation. Även där pratar han med klubbarna. Vad behöver man för sportsligt gränssnitt mot Hockeyallsvenskan? Och vilka leverabler vill man ha från Hockeyallsvenskan? Det är det som vi sedan ska grunda vårt beslut på, hur vår sportsliga organisation ser ut. I övrigt har han hand om löpande sportsliga frågor.

LÄS MER: Så här blir nya seriesystemet

Han kan bli en permanent lösning i organisationen?

– Det får vi se. Det är upp till honom och upp till oss.

Hur tycker du att Hockeyallsvenskan står sig nu i förhållande till SHL och med tanke på de olika tv-avtalens storlek?

– Vi kan säga att vi har krupit lite närmare i och med vårt nya tv-avtal, men det är lång lång väg till att komma ikapp. Men man måste ha perspektiv.

– Ni kan jämföra oss med SHL. Men jämför oss med andra andraligor i Europa. Hur funkar vi i förhållande till finska andraligan? Norska andraligan? Danska andraligan? Där ligger vi hästlängder före.

– Det vi har lyckats göra med Hockeyallsvenskan de senaste åren är att etablera oss som en premiumprodukt. Om man talar om de viktiga sporträttigheterna i Sverige, så talar man om tre stycken, det är SHL, det är Fotbollsallsvenskan och det är Hockeyallsvenskan. Det är de tre stora ligorna. Nu har vi smitit in där och vi etablerar oss där.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS