Serieguide: Så slutar den västra Hockeyettan


10 september 2019

Till helgen är det äntligen dags för nedsläpp i Hockeyettan säsongen 19/20. Som uppvärmning går HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg igenom de fyra serierna och siar kring vilka som blir toppar och vilka som blir floppar.
Idag: Hockeyettan västra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Deltagande lag (12): Borlänge, Eskilstuna Linden, Forshaga, Grums, Kumla, Köping, Lindlöven, Malung, Mariestad, Nyköping, Skövde och Surahammar.

Seriesegrare: Mariestad
Det finns egentligen ingen som kan mäta sig med Mariestad. Nyköping och Borlänge har bra lag, men befinner sig i lite för mycket av ombyggnation för att allt ska falla på plats så smidigt att det leder till serieseger. Mariestad däremot har kvar mycket av sin synnerligen kompetenta kärna och har stoppat in erkänt skicklige (hemvändande) coachen Andreas Appelgren på tränarbänken. På förhand ser Mariestad ut som ett av lagen som ska kunna vara med och kriga om kvalserieplatser fram på våren.

Topp 5 (till Allettan): Mariestad, Nyköping, Borlänge, Forshaga, Köping
Mariestad avhandlas ovan. Nyköping har mycket nytt men väldigt spetsigt material och en kravställande ny coach i Fredrik Mälberg. Det borgar för att det äntligen ska bli fart på hockeyn i Nyköping igen. Speciellt som man har ett av Hockeyettans mest solida målvaktspar i Daniel Fahlström och Oscar Malm. Borlänge såg länge ut att försvagas betänkligt, men nye sportchefen Gabriel Karlsson har gjort ett styvt jobb med att fylla upp truppen med intressanta spelare under silly seasons andra halva. Spetsen i laget är grym. Dessa tre gäng borde kunna känna sig ganska säkra på Allettan-spel.

Om de två sista platserna kan det säkerligen bli lite mer krig dock. Lindlöven är en solklar aspirant, Skövde som förstärkt efter fjolårets mellanmjölk-säsong vill blanda sig i striden och fjolårssensationen Grums ska inte räknas ut. Jag tror dock att det i slutändan blir Forshaga och Köping som kniper platserna.

Köping är Hockeyettans mest underskattade gäng som trots att de säsong efter säsong tappar sin yppersta spets ändå bara tycks bli bättre och bättre. De har ett bra kollektiv och har hittat ett sätt att förädla spelare som kommer dit. De får flyga lite under radarn även i år och det passar dem. Forshaga var hårt skadeskjutet i höstas, men visade under våren hur vassa de kan vara med sin rutinerade backsida och en trogen ryggrad av värmlänningar. Hittar de bara en jämn nivå även under hösten är de ett gäng för Allettan.

Joker: Skövde
Från att ha varit ett gäng som prenumererade på spel i Allettan och ställde med Hockeyettan-mått mätt starka lag på isen har Skövde som konsekvens av en bottenkörd ekonomi tappat mark. Men sakta men säkert börjar det se lite bättre ut. Årets lag är bättre än fjolårets, speciellt på backsidan där det inte längre enbart är ett par rundningsmärken som drar på sig tröjorna. Det kan bli bra.

Jumbo: Malung
Fjolåret som nykomling klarade Malung av med beröm godkänt, men när spetsspelare som Jonas Kapla, Patrick Eriksson, Emil Ax och målvakten Robin Christoffersson försvinner och ersätts av ynglingar utan erfarenhet alls då ser det mörkt ut. Malung kan få det tufft att hänga kvar sett till den trupp de ställer på benen.

Flopprisk: Lindlöven
Gänget från Lindesberg var den stora floppen redan ifjol när man trots ett på papperet starkt lag lyckades med konststycket att bomma så väl Allettan som playoff. Nu är det revansch som gäller och Alexander Kovalonok är förstås en trofévärvning, men det är mycket press på Lindlöven samtidigt som motståndet i kampen om platserna är tufft. Det kan mycket väl bli en flopp igen.

Het nykomling: Eskilstuna Linden
Linden är ytterligare en nykomling som kommer upp och har lite ambitioner. Skulle föreningen lyckas göra bra resultat inom en ganska kort tidsperiod finns det ett publikintresse i staden och det blir intressanta derbyn mot Nyköping. Känslan är att Eskilstuna-gänget kan piffa till den västra serien ganska ordentligt.


Fråga: Kan Conny Strömberg skaka liv i Surahammar?
Fyra säsonger i rad har Surahammar kommit tvärsist i grundserien. Ofta med urusel målskillnad och förluster staplade på hög. De fem senaste säsongerna har de dessutom tvingats till kval för att klara sig kvar i Hockeyettan. Men kanske är tiden som slagpåse över? Surahammar har förstärkt en aning inför kommande säsong och inte minst har man kontrakterat evigt unge spelgeniet Conny Strömberg. Blir han mannen som lyfter Sura?

Utropstecken: Tillbaka till brottsplatsen för rutinerade tränarna
Vid blotta åsynen av trupperna i Mariestad och Nyköping kan konstateras att det är de två klubbar som satsar hårdast i den västra serien. Båda har dessutom skaffat sig riktigt rutinerade coacher med en hel del igenkänningsfaktor. Andreas Appelgren i Mariestad och Fredrik Mälberg i Nyköping. När Andreas Appelgren basade över Mariestad sin senaste sejour tog han laget till Hockeyallsvenskan mot alla odds. Senast Mälberg hade hand om Nyköping var också senast det gjordes en riktig storsatsning i stan, det var säsongen 13/14 och slutade med konkurs. Det är med andra ord tillbaka till brottsplatsen för att sluta cirklar för båda herrarna. Om än på olika sätt.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons