HockeyNews
PLUS

Ek: Att förlora mot Lettland är hur man än vrider på det ett fiasko

(28163) Sverige Lettland Tre Kronor
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Det är underbart med skrällar i ishockey-VM.
När de inte går ut över Tre Kronor. För då är det = fiasko.
Men det är svårt att inte unna Lettland lyckan och framgången. Det bästa vore att flytta Lettlands VM-semifinal mot Kanada till Riga.

Tre Kronor höll inte hela vägen. Sex raka segrar sedan tog det stopp.

Först mot USA i Tammerfors. Sedan mot Lettland i Riga.

Förbundskapten Sam Hallams lag hade som många insåg för en liten tid sedan behövt Torontos William Nylander.

##Det är fortfarande en gåta varför han inte kom till VM när han var sugen. Hur det inte gick att få till det.

Tre Kronors offensiv hade behövt någon eller några spelare som kan göra det som krävs i ett VM.

##Nämligen mål.

Få igenom skott genom snåriga skogsförsvar som Lettlands. Spelare som inte nödvändigtvis behöver det allra mest givna läget för att få in pucken.

Den lettiske målvakten Arturs Silovs gjorde en hjältematch mot Tre Kronor. Hans fotparad på Oscar Lindbergs direktskott i den första perioden höll världsklass.

Tre Kronor sköt och sköt. Silovs tog allt utom Timothy Liljegrens raket i krysset till 1–1. 40 av 41 skott. Lettland gjorde precis som USA och faktiskt flera andra lag i gruppspelet i VM.

De visade med oönskad tydlighet, ur svensk synvinkel, att Sam Hallams VM-lag saknade den där yttersta skickligheten som krävs för att vinna täta matcher. Mot motståndare som lägger lager på lager av skottäckare i egen zon och som litar på en glödhet målvakt.

Lettland hade Arturs Silovs längst bak. Och Lettland hade hela arenan i Riga. Och utanför arenan var det säkert ännu fler lyckliga letter som fick måldansa sig igenom en historisk kväll. För första gången genom tiderna är Lettland i VM-semifinal.

Rodrigo Abols var en jätte på isen. I båset stod pappa Artis Abols, assisterande coach, och var stolt som en, som en far.

Lettland har spelare som inte gör någon större skillnad i Hockeyallsvenskan. Tre Kronor har spelare som är så mycket bättre på papperet. Men ni vet hur det är i lagsporter. De som vill mest, jobbar hårdast, funderar och tvekar minst, det är de som vinner i slutändan.

Tre Kronors bästa spelare var inte från NHL. De var från Frölunda och Genève-Servette. Lasse Johansson började suveränt och får ett godkänt betyg till slut.

Men den blivande Frölundabacken Henrik Tömmernes var Tre Kronors bästa spelare i VM. Flest poäng. Flest passningar som det verkligen var en genuin tanke med. Han fick nästan 26 minuter mot Lettland.

##Och några, tyvärr rätt många, var i slutändan besvikelser. Framför allt på forwardssidan.

Tre Kronor ska kunna klara av Lettland i VM även om det är en pressande kvartsfinal och till råga av allt på bortaplan. Det här var det lettaste (förlåt) motståndet av samtliga sju lag som gick till VM-kvartsfinal. Att då förlora och bara göra ett mål trots elva minuter och 55 sekunder i powerplay, inklusive fem minuter för ett matchstraff.

##Ja, då är det illa. Då är det fiasko. Ett slitet ord, men det kommer väl till pass vid såna här tillfällen.

##Helvete. K**en. Ja, det är egentligen bara att välja. Inte så analytiskt träffande, men de beskriver ett känslotillstånd.

Och Finland då? VM-guld för ett år sedan och nu med världsstjärnan Mikko Rantanen i laget. Stanley Cup-mästaren med Colorado som gjorde 55 mål och 105 poäng den här NHL-säsongen.

I VM slutade han på noll mål. Nio assist. Finland åker ut ur VM samma kväll som Sverige.

Och med VM-semifinaler som USA-Tyskland och Lettland-Kanada i Tammerfors blir det en ganska tyst helg på läktarna i Nokia Arena. Såvida inte letterna strömmar hit i massor. Det hoppas jag att de gör.

Men jag hoppas ännu mer att någon ser den briljanta idén med att flytta Lettlands VM-semifinal till Riga. Det har Lettland förtjänat.

Jag inser förstås det praktiskt omöjliga i genomförandet, men det är en bild som man åtminstone kan le åt när det är dags att släcka Tre Kronor-lampan för den här VM-turneringen.

Alldeles för tidigt blev det nattsvart.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)