HockeyNews
PLUS

LÖNTAS LISTA: Premiär – och upp till bevis för flera spelare

(14704) Jontestanley
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 1 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

NHL är tillbaka, och så är även denna spalt.
Premiärhelgen bjuder fem matcher både lördag och söndag – och jag har ringat en spelare i varje drabbning som har något att bevisa i det här slutspelet.


ANNONS

Det är fortfarande lite svårt att greppa, men NHL är verkligen tillbaka. Det blir en annorlunda upplevelse för oss alla, men det är bara att omfamna det och njuta av showen.

Visst, det var lite skevt med de publiklösa läktarna men man glömmer fort det när man blir hypnotiserad av världens bästa hockey. När man ser Nikita Kucherov subtila grundlurande av motståndare genom sitt positionsspel eller Alexander Ovechkins ostoppbara projektiler så inser man hur mycket man saknat hockeyn.

Det enda som kan mäta sig med att titta på NHL är att prata om NHL, och det finns så många olika saker och scenarion att diskutera inför det här slutspelet. Ni har säkert läst sammanfattning och förutsägelser för alla serier, och därför tänkte jag gå åt ett lite annat håll.

ANNONS

Jag har valt att ringa en spelare från varenda en av helgens tio möten som jag tycker har något att bevisa i det här slutspelet, alltså med andra ord någon att hålla ett extra öga på.

Vi börjar med lördagens möten.


Blir Jacob Trouba en nyckel för Rangers i det stundande slutspelet? Foto: Bildbyrån

ANNONS


New York Rangers mot Carolina Hurricanes – Jacob Trouba

Rangers tid är inte nu, även om laget mycket väl skulle kunna skrälla mot Carolina. Framtiden är dock ljus. I Igor Shesterkin verkar de ha hittat Henkes efterträdare och framåt kan de bygga ett strålande anfall runt etablerade Artemi Panarin och Mika Zibanejad, allt medan Kaapo Kakko, Filip Chytil och de andra ynglingarna växer in i NHL.

Det är försvaret som är lite av ett frågetecken. 

ANNONS

Tony DeAngelo gjorde en kanonsäsong och Adam Fox är spännande, men de saknar den där minutätande försvarsklippan som man skickar ut när ledningar ska försvaras och stjärnor ska stoppas.

Tanken var att Jacob Trouba skulle vara den spelaren. Efter år av trängsel i Winnipegs namnkunniga försvar fick han i somras chansen att bli en nummer ett i Rangers, och fick också betalt som en sådan – Trouba var med sina åtta miljoner per säsong den femte bäst betalda backen den här säsongen (tillsammans med John Carlson).

Att Trouba ska vara på en Norris-mässig-nivå (vilket hans lön indikerar) har vi inte fått se än. 

ANNONS

En dominant insats i slutspelet kan ändra på den uppfattningen.

FOTNOT: Vi ramar in Rangers match mot Carolina i sommarens första NHL-studio, så missa inte det. Undertecknad bidrar med reportage och intervjuer, och mina eminenta kollegor med strålande analys. Häng med!


Blir Dylan Strome en joker för Chicago i serien mot Edmonton? Foto: Bildbyrån

ANNONS

Chicago Blackhawks mot Edmonton Oilers – Dylan Strome 

Dylan Strome har mer eller mindre jobbat i uppförsbacke sedan han kom in i NHL. Han var en nitlott för Coyotes redan innan de draftat honom, eftersom att de gick miste om chansen att drafta topp två och få ett mer eller mindre säkert kort i Connor McDavid eller Jack Eichel.

Det gör kanske inte heller saken bättre att medan Strome hade förtvivlat svårt att ta plats och göra avtryck hos Coyotes så har flertalet spelare draftade efter honom blivit högklassiga NHL-spelare – som exempel så har 15 spelare draftade efter honom gjort fler poäng i NHL.

ANNONS

Det är inget snack om att trejden till Chicago ifjol blev ett lyft, och även om hans produktion avtog något i år så är 38 pinnar på 51 matcher ändå ett respektabelt resultat. 

Ändå står Stromes framtid i Chicago på spel. 

Klubben har, som alltid, lönetaksstrul och Strome har definitivt gjort sig förtjänt av en rejäl löneökning.

ANNONS

Det, i kombination med att Kirby Dach visat en potential att kunna bli andracenter bakom Jonathan Toews, gör att Blackhawks kanske känner sig tvingade att göra sig av med Strome. Det är i alla fall sådana rykten som surrar i Chicago.

Spelar Strome för sin framtid i klubben? Jag tror det. 


Floridakaptenen Alexsander Barkov. Foto: Bildbyrån

ANNONS

Florida Panthers mot New York Islanders – Aleksander Barkov

Går ni tillbaka något år i tiden kan ni säkerligen hitta texter eller inslag där jag lyfter fram Sasha Barkov som en av världens kanske fem bästa spelare. Då hade den finske dynamon exploderat med ett personbästa på 96 poäng, efter att ha gjort 78, 52 och 29 de föregående tre säsongerna.

Detta, kombinerat med en vida omtalad förmåga att stjäla puckar och läsa spelet i egen zon gjorde honom till snudd på en 2.0 version av Anze Kopitar och Patrice Bergeron – alltså en Selke-kandidat med tillräckliga offensiva vapen för att centra en utmanare.

ANNONS

Historien har lärt oss att det kanske är den värdefullaste spelartyp du kan besitta om du vill vinna Stanley Cup-titlar.

Med det som bakgrund går det inte annat än att kalla årets grundserie för lite av en besvikelse. 62 poäng på 66 matcher är ett tydligt steg bakåt (och blir än märkligare då parhästen Jonathan Huberdeau gjorde finfina 78 på 69 matcher).

Nu ska man säga att Barkov haft en snarlik underliggande profil och att produktionen i sig är fin, så det är inget fel på hans säsong – men som sagt, det här är en spelare med verktygen att vara en av världens bästa.

ANNONS

24 år gammal och sju säsonger in på sin NHL-karriär ska Barkov vara precis där ungdomens fräschör och rutinens slughet möts, och stå på toppen av sin förmåga.

Det fick vi inte se i grundserien. Får vi göra det i slutspelet? Med sin arsenal av storlek, kyla och mönsterbrytande borde Barkov vara framgångsrik när matcherna blir tätare. 


Får Jonathan Drouin jubla mot Pittsburgh? Foto: Bildbyrån

ANNONS

Pittsburgh Penguins mot Montreal Canadiens – Jonathan Drouin

För mig har det alltid varit svårt att gradera hur pass bra Dick Axelssons offensiva förmågor verkligen är. Ser du honom på rätt kväll blir du förförd av en teknik och kreativitet av den sort som knappt görs längre. Sådana kvällar ser hans eliteprospects-sida ut som ett tryckfel: Axelsson har aldrig snittat en poäng per match i SHL, och han bara varit nära en enda gång.

Det för oss till Jonathan Drouin. Han har händer och kreativitet som få andra spelare i ligan kan matcha, men hans personbästa är 53 poäng och han har aldrig snittat mer än 0,72 poäng per match.

ANNONS

Hans highlightpaket och hans totala produktion lirar helt enkelt inte med varandra. Det såg dock ut som det här kunde vara vintern då Drouin till slut tog nästa steg.

Drouin hann den här hösten med att producera 15 poäng på 19 matcher innan en fotledsskada tvingade honom till operation och tre månaders vila.

Tillbaka från den så  blev det pannkaka – han gick han poänglös i åtta matcher innan ligan pausades. 25 år gammal så är det dags för Drouin att ta det där steget och visa att han kan vara en  stöttepelare att bygga runt, inte en joker som bara levererar när stjärnorna står rätt. 

ANNONS

Den här serien vore ett ypperligt tillfälle att börja göra det.


Calgary-stjärnan Johnny Gaudreau blandar och ger. Foto: Bildbyrån

Winnipeg Jets mot Calgary Flames – Johnny Gaudreau

ANNONS

Efter att ha tillbringat en vinter i Calgary kan jag intyga att det onekligen surras en hel del om Gaudreaus framtid i oljestaden. Det ryktas att han gärna vill spela på östkusten (Gaudreau är från Philadelphia) och ovanpå det så har också hans insatser ifrågasatts – fjolårets grundserie var magnifik men han gjorde en slät figur i slutspelet och såg verkligen inte ut som en ledande stjärna den här vintern.

Flames GM Brad Treliving har visat en villighet att skeppa kvalitetsspelare för att skapa rätt atmosfär i lagbygget (läs Dougie Hamilton-trejden) och ska man vara ärlig så ledde just det beslutet till bra resultat.

Det borde ge Flames boss självförtroendet som krävs för att trycka på knappen i en sådan stor affär igen. Tajmningen dikterar också att det kan vara rätt läge att göra det efter denna säsong. 

ANNONS

26-årige Gaudreau har efter detta slutspel två år kvar på sitt kontrakt värt 6,75 miljoner dollar per säsong, och då har han ett starkt trejdskydd det sista året (då han kan ange en lista på endast fem lag som han kan bli trejdad till).

Att vänta ett år till ger alltså Gaudreau en massa makt och dessutom görs sådana här affärer bäst på sommartid – helst då Flames bedömt vill ha tillbaka spelare som bidrar direkt, som i Hamilton-trejden.

Får vi se en oproduktiv och håglös Gaudreau kommer de här ryktena att flamma upp rejält. Tar han laget på sina axlar kan de här diskussionerna snabbt ledas över till vad Flames ska kunna erbjuda för att få honom att stanna.

***

ANNONS

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Silly season 1 månad för 1 krona Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)

Ämnen i artikeln