HockeyNews
PLUS

Trots målsuccén – Tre Kronor nobbar Pontus Åberg

(21479) Pontus Åberg
Bildbyrån

Publicerad: 29 september 2023

FacebookXWhatsApp
Pontus Åberg gör succé i KHL-klubben Barys Astana i Kazakstan. På elva matcher har han öst in åtta mål och tre assist och är lagets skyttekung.
Men Åberg kommer inte att bli uttagen i Tre Kronor.

Sam Hallam har påbörjat jobbet inför sin andra säsong som förbundskapten för Tre Kronor. På torsdagen var han på plats i Vida Arena och såg Växjö-Frölunda med flera landslagsaktuella spelare på isen.

SHL och den schweiziska ligan kommer utgöra källor för Hallam att ösa ur när det ska plockas ut spelare till både Karjalaturneringen och till turneringen i Schweiz i december.

Men när det kommer till KHL-spelare är dörren fortfarande stängd till Tre Kronor. Där håller Svenska ishockeyförbundet och Sam Hallam fast vid den inslagna linjen.

– Den är väldigt tydlig. Spelar du i KHL så är du inte uttagningsbar till Tre Kronor, säger Sam Hallam till HockeyNews.

LÄS MERErsättaren är klar – Finland byter förbundskapten

För den före detta Djurgårds-, Färjestad- och Timråforwarden Pontus Åberg, 30, som har bytt spel i den schweiziska klubben Rapperswil-Jona, mot Barys Astana spelar det ingen roll att han inte spelar spelar för en rysk klubb utan för en klubb i Kazakstan.


Sam Hallam och Tre Kronor tar inte ut några KHL-spelare oavsett vilket land klubben kommer ifrån. Foto: Bildbyrån.

Det är inte okej att spela i Ryssland så länge anfallskriget mot Ukraina pågår. Och förbundets linje gäller sedan den 30 augusti 2022 och för alla svenska spelare i KHL. En liga som backar upp president Vladimir Putin med PR och propaganda. Den här säsongen är det fyra svenskar som har valt att spela i KHL. Med sina elva poäng på elva matcher är Pontus Åberg tolva i den totala poängligan och tvåa i skytteligan.

LÄS MERBeskedet: KHL-spelarna stoppas från Tre Kronor

Fakta/Svenska spelare i KHL 2023/2024

Barys Astana: Pontus Åberg, f

CSKA Moskva: Fredrik Claesson, b

Metallurg Magnitogorsk: Robin Press, b

SKA St Petersburg: Johan Mattsson, mv

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)