HockeyNews
PLUS

Reideborn om beslutet att återvända till CSKA Moskva

(29386) Adam Reideborn
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov

Publicerad: 16 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Adam Reideborn valde att vara kvar i KHL och fortsätta spela för arméklubben CSKA Moskva trots Rysslands invasion av Ukraina. Andra svenska spelare bröt sina kontrakt.
– Min situation var så att jag inte ville chansa. Jag ville spela ishockey och visste inte vad som skulle hända om jag inte åkte tillbaka, säger han till Aftonbladet.

Tre Kronor-ledningen med förbundskapten Sam Hallam i spetsen tar inte ut svenska spelare från KHL på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Både Adam Reideborn och Jakob Lilja har flyttat från KHL till Schweiz, men spelade förra säsongen kvar i Ryssland då kriget rasade. Reideborn, som nu spelar för Bern, har undvikit intervjuer med svenska medier, men förklarar nu varför han var kvar förra säsongen och spelade vidare med arméklubben CSKA Moskva. I sitt kontrakt stod det att han skulle behöva betala ett miljonbelopp, två tredjedelar av lönen för sista året på kontraktet i KHL om han bestämde sig för att lämna CSKA. Så han stannade.

– Jag visste inte exakt vilka konsekvenserna skulle bli. Jag valde att inte hamna utan lag eller bli utan transferkort om CSKA höll kvar det. Då beslöt jag mig för att åka tillbaka. Jag hade tagit samma beslut i dag, tror jag, säger Reideborn till Aftonbladet.

LÄS MERTre Kronor ska diskutera förra KHL-duons framtid

Den förre Djurgårdsmålvakten tycker att det är fel att Svenska ishockeyförbundet stoppar Tre Kronor-ledningen ifrån att ta ut svenska KHL-spelare till landslaget. Sam Hallam har ännu inte berättat officiellt om Reideborn och Jakob Lilja kan bli aktuella för spel i Tre Kronor den här säsongen.

Adam Reideborn säger sig vilja spela för Djurgården framöver, men klubbens sportchef K-G Stoppel har inte haft någon kontakt med stormålvakten som både har spelat i OS och VM med Tre Kronor.

Reideborn valde att fortsätta spela i CSKA Moskva trots den pågående ryska invasionen i Ukraina. Kritiken mot honom har varit utbredd.

– Alla får tycka vad de vill. Min situation var så att jag inte ville chansa. Jag ville spela ishockey och visste inte vad som skulle hända om jag inte åkte tillbaka. Jag är målvakt och den spelarmarknaden är mindre, det kändes inte värt att börja bråka med klubben, säger Adam Reideborn.

Både Joakim Nordström och Lucas Wallmark köpte ut sig från sina kontrakt med CSKA Moskva och flyttade därefter vidare till Schweiz. Klas Dahlbeck lämnade CSKA efter det att hans kontrakt gick ut 2022.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)