HockeyNews
PLUS

Förbundet säger ja – men Hallam nej: ”Konsekvens”

(29117) Hallam Reideborn
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 30 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
SOLNA. Svenska ishockeyförbundet stoppar inte Adam Reideborn, Jakob Lilja och Adam Almquist ifrån att spela i Tre Kronor.
Men förbundskapten Sam Hallam gör det.
– En konsekvens, att har man valt att åka tillbaka till KHL efter krigets start, det gör att man just nu inte har förtjänat min tillit att spela i Tre Kronor, säger Sam Hallam.

Sam Hallam har tagit ut truppen till Karjalaturneringen i Växjö och Tammerfors i november. Den före detta KHL-målvakten, Berns storstjärna Adam Reideborn, finns inte med trots en stark höst i National League i Schweiz.

Reideborn valde att återvända och spela vidare i den ryska arméklubben CSKA Moskva under hela förra säsongen trots Rysslands pågående krig mot Ukraina.

Därför är Reideborn inte med i Tre Kronor 2023.

– Det jag vill vara tydlig med. Från Svenska ishockeyförbundet och från förbundsstyrelsen, där finns det (en policy). De spelare som spelar i KHL är inte uttagningsbara i Tre Kronor. De spelare som har spelat i KHL, men som nu spelar i andra ligor, är på bordet för mig att välja. Men sedan tycker jag att vi tar alla olika beslut i livet och det blir alltid konsekvenser av de besluten. En konsekvens, att har man valt att åka tillbaka till KHL efter krigets start, det gör att man just nu inte har förtjänat min tillit att spela i Tre Kronor, säger Sam Hallam tydligt.

Han vidareutvecklar och belyser även den sportsliga sidan av beslutet:

– Jag tycker också att det finns en sportslig sida av att, det kan låta futtigt att prata om det nu, men förstå mig rätt när jag säger att skulle vi ha tagit med en Adam Reideborn nu till exempel till den här turneringen så skulle det vara ett så otroligt stort fokus på det, att det faktiskt skulle försämra våra möjligheter att prestera som bäst sportsligt.

LÄS MERFärjestads succémålvakt får chansen i Tre Kronor

Inte heller Jakob Lilja, som precis som Reideborn var kvar i KHL förra säsongen, men som nu spelar i Schweiz, är uttagen på samma grunder.

– Jag tror att man ska respekt för att det var en komplicerad situation. Att varje enskilt fall är unikt. Men vi vet också att det var många spelare som tog sig ur sina avtal och kanske till och med fick betala ganska mycket pengar ur sin egen ficka för att göra det. Det tycker jag är ytterligare ett sånt beslut som får en konsekvens som är väldigt positiv.

Sam Hallam syftar exempelvis på Joakim Nordström och Lucas Wallmark, som direkt efter Rysslands invasion av Ukraina, såg till att köpa ut sig från sina kontrakt med CSKA. Nu spelar de i Schweiz.

Hallam tänker stå fast vid sitt beslut att porta Reideborn och Lilja, och även Adam Almquist i den tyska ligan, från Tre Kronor den här säsongen.

– Det ska mycket till för att jag ska ändra åsikt i den här frågan. Det handlar inte om vad man presenterar sportsligt utan jag tycker att det behöver rinna mer vatten under broarna i det här innan jag skulle vara bekväm med att ta ett beslut om att ta ut en spelare.

LÄS MERHallams KHL-beslut om Tre Kronor: "Störningsmoment”

Sam Hallam understryker att det är ett komplext beslut att fatta.

– Det är väldigt svårt att sätta sig in och se helheten. Jag har pratat med Adam Reideborn om det och jag tycker att vi hade en bra dialog. Jag respekterar hans val och han respekterar mitt val.

Det moraliska – borde inte det komma ifrån förbundet?

– Jag vet inte. Ska vi reglera sporten för mycket? Det är farligt. Och ska vi ha förbund som dömer ut folk på moraliska grunder – var drar vi den gränsen?

Men du som förbundskapten kan göra det?

– Ja, för det är mitt jobb att leda det sportsliga arbetet för att ta ut en trupp som ska vara så bra som möjligt.

Hallam igen:

– Jag har meddelat internt var jag står i den här frågan och reaktionen har varit att det är du som äger det beslutet. Det är du som tar de sportsliga besluten för Tre Kronor här och nu. Det är den enda dialogen som vi egentligen har haft.

Svenska ishockeyförbundets landslagschef Anders Lundberg berättar för Hockeynews om Sam Hallams beslut:

– Det är klart att vi har haft en dialog. Väldigt enkelt är det så att vi har ett förbundsstyrelsebeslut på att inte ta ut spelare från KHL som spelar i KHL. I övrigt är alla spelare per definition uttagningsbara. Vi har haft en dialog där Sam har landat i att av sportsliga skäl så är de inte med.

Det var även moraliska skäl?

– Men det bygger på att sportsligt är det inte med.

Han vägde också in det moraliska i det hela?

– Ja, men det kommer också ner till hur laget ska prestera och ha fokus på rätt saker. Där kommer sporten in ändå…

Men ni backar upp honom att han gör som han gör?

Landslagets nya matchställ – första reaktionerna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)