HockeyNews
PLUS

Uppgifter: Det svindlande beloppet för att bli fri från KHL-avtalet

(24583) Joakim Nordström Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 12 september 2022

FacebookXWhatsApp
När NHL-meriterade Joakim Nordström lämnade CSKA Moskva på grund av Rysslands krig mot Ukraina kostade det ett svindlande belopp.
Nu är Nordström en av 18 spelare som lämnat KHL för spel i Schweiz.

Det var kort efter det att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari i år som OS-svenskarna Joakim Nordström och Lucas Wallmark bestämde sig för att lämna CSKA Moskva, KHL och Ryssland.

Båda spelarna hade spelat i NHL och sökt sig till KHL för att spela på en så hög, och välbetald, nivå som möjligt i Europa. Men när Ryssland startade krig mot Ukraina och den ryska propagandan kablades ut blev situationen för dem i CSKA Moskva ohållbar.

– Jag ringde min agent och sa till honom att jag ville lämna Moskva omedelbart. Vi förde sedan samtal med de ansvariga för klubben. Jag sa till dem att jag hade sömnlösa nätter och gjorde det klart för dem att jag inte kunde koncentrera mig på mitt jobb som hockeyspelare under omständigheterna. De förstod det, säger Wallmark till tidningen Blick.

LÄS MERRysslands krig fick Nordström att lämna CSKA: "Ville inte vara en del"

Det blev till att köpa sig ut från kontrakten med CSKA Moskva. Joakim Nordström, som hade förlängt sitt kontrakt med den ryska arméklubben, har berättat om utköpet för HockeyNews.se.

Beloppet har hittills varit okänt. Men enligt Blick ska det ha rört sig om över en miljon schweizerfrancs, alltså motsvarande runt elva miljoner kronor.

Joakim Nordström har spelat länge i NHL och tjänat bra med pengar och i Davos i Schweiz är man också känd för att betala bra. Lucas Wallmark uppges ha betalat något liknande för att komma loss, men det är obekräftade uppgifter då han inte har kommenterat summan.

Från KHL har det till den här säsongen flyttat 18 spelare, varav fem svenskar, till den schweiziska ligan för att komma bort från Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Fakta/Svenskarna som har lämnat KHL för att spela i Schweiz
Från CSKA Moskva till Davos: Klas Dahlbeck och Joakim Nordström
Från CSKA Moskva till Zürich: Lucas Wallmark
Från Dynamo Moskva till Bern: Oscar Lindberg
Från Spartak Moskva till Amrbrì-Piotta: Tim Heed

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!