Tre Kronors segersvit sprack – Finland vann rysare

Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 11 februari 2024

KARLSTAD. Tre Kronor hade sju raka vinster i landskamperna på Euro Hockey Tour inför mötet med Finland.
Men segersviten sprack till sist.

Förbundskapten Sam Hallam har varit segerrik i landskamperna inför VM.  Så var det under hans debutsäsong och så är det även denna.

Efter förlusten mot Tjeckien i Växjö har Tre Kronor radat upp seger på seger och därför hade det SHL-tunga svenska laget en chans att vinna Beijer Hockey Games i Karlstad.

I torsdags blev det 4–1 mot Tjeckien och mot Schweiz blev det klara 5–2. Tre Kronor fick däremot ingen bra väg in i finalen mot Finland, som också vunnit sina två matcher i Beijer Hockey Games.

I powerplay I den första perioden kunde Ilves-forwarden Eemeli Suomi slå till och spräcka LHC-målvakten Marcus Högbergs nolla. Suomi styrde pucken mot Högberg och tog hand om returen till 1–0.

På grund av sjukdom på Max Friberg och skada på Jesper Frödén kom bara elva forwards till spel i Finnkampen.

Tre Kronor hade en stark forcering i slutet av den andra perioden då Växjö-målvakten Emil Larmi klev fram med ett par vassa räddningar. Men i en spelvändning hittade Finland ett hål mellan de svenska backarna Tim Heed och Joel Persson vilket gav Pekka Jormakka ett friläge där han var iskall och skickade in 2–0 till Finland efter 17.24.

Finlands tålamod, tuffa forechecking och en samlad defensiv gav inte Tre Kronor särskilt många heta lägen framför Emil Larmi. Det var 17–11 i skott efter 40 minuter.

– Vi låter några chanser rinna ut i sanden för vi vill ha ett bättre läge, säger Tre Kronor-kaptenen Patrik Nemeth kritiskt till SVT efter andra perioden.

Det dröjde till nästan fem minuter in i den tredje perioden innan Tre Kronor lyckades spräcka Finlands och Larmis nolla. Det var Luleåbacken Marcus Hardegård som smög fram vid bortre stolpen och kunde smeka in 2–1-reduceringen fint framspelad av Malte Strömwall och Lukas Bengtsson.

Tre Kronor gjorde en stark tredjeperiod och pressade tillbaka Finland och Emil Larmi gjorde en handfull svettiga parader. Med drygt två minuter kvar tog förbundskapten Sam Hallam ut LHC-målvakten Marcus Högberg och satsade på sex utespelare, men det räckte inte. Finland höll undan och vann med 2–1 och därmed också Beijer Hockey Games.