HockeyNews
PLUS

Svårare locka importer till KHL – snart avgörs svenskarnas framtid

(24169) Reideborn/Mattsson
Bildbyrån

Publicerad: 9 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Sex svenskar spelar i KHL under Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina.
Men agenten Aljosa Pilko tror att det blir svårare att locka nya utländska spelare till nästa säsong.

Sju svenska spelare har varit i den ryska ligan KHL under säsongen, men backen Adam Almquist fick lämna Traktor Tjeljabinsk efter 25 KHL-matcher och spelar numera i Zug i Schweiz.

Sex svenskar är kvar i KHL och det är målvakterna Johan Mattsson (Avtomobilist Jekaterinburg) och Adam Reideborn (CSKA Moskva), backarna Fredrik Claesson (CSKA), Robin Press (Severstal Tjerepovets) och Viktor Svedberg (Avangard Omsk) samt forwarden Jakob Lilja (Dynamo Moskva).

Claesson har förlängt sitt kontrakt med CSKA i ytterligare två år till och med 2025 och Lilja har ett år kvar på sitt kontrakt med Dynamo. Övriga svenska spelare har utgående kontrakt inför nästa säsong. Svenska ishockeyförbundet har fattat ett policybeslut om att ingen KHL-svensk får spela i Tre Kronor.

Agenten Aljosa Pilko, som jobbar mycket med KHL:s utländska spelare, tror sig inte få se några nya utländska målvakter i den ryska ligan nästa säsong. Han jobbar på att behålla dem han har istället.

– Jag har inte hittat någon som jag är säker på kommer att göra skillnad. Mina nuvarande målvaktsklienter är Eddie Pasquale, Johan Mattsson och Adam Reideborn. Jag måste fortfarande diskutera deras framtid med dem. Så jag har nog att göra, säger Pilko till Sport-Express.

LÄS MERBrynäs behöver storseger för att slippa kval – då saknar Växjö sex man

Den slovenske agenten representerar tiotals utländska hockeyspelare och har inte tagit ställning mot Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Men han tror sig inte få se fler importspelare i KHL nästa säsong.

– Om jag ska vara ärlig så förblir allt som det är. Inget speciellt har förändrats. De som redan är här förstår allt. Men vi får inte glömma att gränsen för utländska spelare har sänkts från fem till tre personer. Nu kommer det att bli svårare att ta sig in i KHL. Säkert kommer det nya utlänningar, men jag tror inte att det blir många av dem, säger Pilko till Sport-Express.

De nordamerikanska ambassaderna har flera gånger vänt sig till sina spelare i KHL och uppmanat dem att lämna Ryssland. Mestadels förgäves.

– Vi har gjort ett jättebra jobb här. Mina svenskar och slovaker svarar inte på sådan press – vi är idrottare och spelar hockey, säger Pilko.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!