HockeyNews
PLUS

Legendarens kritik: "Tre Kronor som varumärke har tyvärr tappat lockelsen"

(28176) Tre Kronor Håkan Södergren
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 26 maj 2023

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor åkte ur VM efter kvartsfinalförlusten mot Lettland. 

Ett stort diskussionsämne under mästerskapet har varit att svenska NHL-stjärnor som William Nylander och Elias Pettersson inte kommit. 

Den fd Tre Kronor-stjärnan och tillika världsmästaren Håkan Södergren ger nu sin syn på problematiken. 

"Oavsett meriter, draftval eller lön är att spela VM den största drivkraften ett lag/spelare kan ha", skriver han på Twitter


VM-kvartsfinalen mot Lettland slutade i förlust och för fjärde gången i rad lyckades Tre Kronor inte passera kvartsfinalen i VM. 

Kritiken har varit intensiv efter uttåget och många har pekat på avsaknaden av de största svenska NHL-stjärnorna. Ingen av topp tio-spelarna i den svenska poängligan i NHL:s grundserie kom till spel. Av de som anslöt till VM fanns Lucas Raymond först på 18:e plats med 45 poäng på 74 matcher. 

Elias Pettersson såg i ett tidigt skede ut att vara på väg till VM men hindrades av försäkringskostnader. William Nylander ska enligt uppgift ha tackat nej på grund av att han inte ville riskera att ta sin bror Alexanders plats i truppen. 

LÄS MER: Ek: Att förlora mot Lettland är hur man än vrider på det ett fiasko

Håkan Södergren gjorde 162 landskamper för Tre Kronor och var bland annat med och vann VM 1987. Han är en av dem som nu riktar kritik mot laget: 

"Oavsett meriter, draftval eller lön är det den största drivkraften ett lag/spelare kan ha. Att spela ett VM är ett snäpp upp mot ligor och slutspel om nationella titlar. Du måste vara tuffare i psyket och i kroppen för att klara ett VM (guld). Där var inte alla svenska spelare i går. Så vi kanske ska leta de mest motiverade spelarna i kombo med skicklighet och de som klarar internationellt motstånd utan att vara uppbackade av vattenbärare", skriver han på Twitter. 

Södergren menar även att statusen på Tre Kronor och VM måste höjas.

"Sen är det väl tydligt att Tre Kronor som varumärke tyvärr tappat lockelsen för flera av våra storstjärnor. Vilka ni än nu anser dessa vara. SIF (Svenska Ishockeyförbundet) har en skyldighet att ändra på detta. Och det snabbt. VM går i Sverige 2025 och vill du vara med där ja då ska du ställa upp i VM 2024 om du blir kallad. Börja med det så får vi se hur reaktionerna blir."

>

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)