HockeyNews
PLUS

Efter militärtjänstgöringen – målvakten ser ut att bli kvar i Ryssland

(28519) Ivan Fedotov
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 juli 2023

FacebookXWhatsApp

Efter att ha skrivit på för Philadelphia Flyers skickades målvakten Ivan Fedotov på militärtjänstgöring i Ryssland, något som tolkades som ett straff för att ha valt NHL-spel.

Nu verkar det som att han blir kvar i landet, 26-åringen har skrivit på för två år med CSKA Moskva – men det finns en del oklarheter gällande kontraktssituationen.

Förra sommaren såg Philadelphia Flyers ut att ha ordnat med ett tillskott på målvaktssidan när Fedotov skrev på för NHL-klubben, ett kontrakt som sträckte sig över ett år. CSKA Moskva, även kallat "arméns lag", såg inte med blida ögon på den kommande flytten. 

26-åringen blev tvångsinkallad till militärtjänst i hemlandet mitt under landets fullskaliga invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har det varit oklart var målvakten ska fortsätta sin hockeykarriär, med tanke på att han spenderade hela kontraktstiden inom det militära – utan att sätta en skridsko på isen i Philadelphia.

Nu ska målvakten ha fullföljt sina militära åtaganden och valt att skriva på ett tvåårskontrakt med CSKA, detta trots att Bill Daly (deputy commissioner i NHL) sagt att Fedotov fortfarande har ett giltigt kontrakt med Flyers. 

– Om Ivan Fedotov spelar i KHL kommer det vara ett brott mot hans kontraktuella skyldigheter gentemot Philadelphia Flyers, har han tidigare meddelat.

Det råder således viss oenighet om var målvakten faktiskt hör hemma, men nu har alltså KHL valt att registrera målvaktens kontrakt med CSKA Moskva, något som lär röra upp känslor i NHL-lägret.

Båda ligorna anser att spelaren har ett giltigt kontrakt med respektive liga och relationen mellan USA och Ryssland är minst sagt frostig även utanför sportens värld, vilket gör att det återstår att se hur historien kring Fedotov slutar. Enligt KHL är spelarens uttryckliga önskan att få spela i Ryssland.

Berättelsen om Fedotov lär alltså fortsätta under sommaren, där en möjlig lösning är att NHL väljer att bryta omedelbart med målvakten eller försöka se till att han behöver spela ut sitt kontrakt med Flyers.

Fortsättning följer. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)