HockeyNews
PLUS

De ligger bäst till för att bli MVP

(2537) elias eric martinsson ortio
Bildbyrån

Publicerad: 18 april 2018

FacebookXWhatsApp

Statistikexperten Petter Carnbro har tagit en titt på vilka spelare som ligger bäst till för att ta hem "Stefan Liv Memorial Trophy" och vad som behövs för att de ska kunna ta hem utmärkelsen som delas ut till den mest värdefulla spelaren i SHL-slutspelet.

SHL i samarbete med NordicBet

Det huvudsakliga mätverktyget i den här artikeln är Game Score, som man kan läsa mer om här.  Kortfattat bakar vi ihop mål, assist, skott på mål, målskillnad, skottförsöksskillnad och ett par andra kategorier i en modell med olika vikter och får en siffra. Game Score är ett ganska bra till att snabbt och enkelt få ett mått på en spelares resultat under en period.

Inledningsvis tittar vi på backarna och de fjorton bästa i slutspelet med mer än fem spelade matcher. Egentligen är det bara Eric Martinsson som i mitt tycke ligger så pass högt just nu att han kommer kunna blanda sig i det här på riktigt, om inte Lundberg eller Pudas har en makalös finalserie.

Daniel Rahimi kommer säkert få några röster också om han spelar sitt spel och får ut max av det. Joel Persson spelar lite för lite och lite för skyddad roll för att han verkligen ska kunna blanda sig i detta.

Martinsson är kanske lite förvånande då han inte öst in poäng (även om 5 poäng på 9 matcher är mycket bra), men Växjö har gjort 10 mål och släppt in 0 vid lika styrka med han på isen, samt spenderat i princip all tid i offensiv zon när han varit på isen (och även när han inte varit på isen).


Bland forwards är det lite mer spännande. Växjös topptrio mot Skellefteås toppduo, plus Lindström, mer eller mindre. Både Rosén och Lindström har missat en hel del tid, och Lindström är nog för långt bak om han inte, som Lundberg/Pudas, har en makalös finalserie.

Pettersson/Kiiskinen är bra positionerade, följt av Möller. Om Skellefteå tar guld har förmodligen Möller eller Lindholm haft en riktigt bra finalserie, och då ligger de nog nära till hands.

Med lite historik och standardprocedur i åtanke, så har nog Lindholm i och med center en liten fördel över Möller. Om Växjö hyfsat planenligt tar guld, så är det lite mer öppet och jag skulle inte vara emot att prioritera Martinsson över Växjös forwards om det fortsätter som det sett ut i kvart och semi. Elias Pettersson måste nog leverera ordentligt poängmässigt för att riktigt kunna övertyga de röstande, något som givetvis vore korkat att satsa emot.


Målvakterna? Både Fasth och Ortio har spelat på en mycket hög nivå, men när vi bakar in det lite luddiga ”mest värdefulle”-kriteriet så ligger Ortio lite högre upp. Dessutom har Ortio haft en mycket tyngre arbetsbörda än Fasth. Någonstans, om Skellefteå ska ta guld, måste Ortio förmodligen ligga runt 94% i räddningsprocent.

Om inte offensiven exploderar totalt, så håller jag Ortio som den spelare i Skellefteå som är bäst positionerad inför finalen, med Martinsson som Växjös representant.

Här hittar du de senaste SHL-nyheterna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!