HockeyNews
PLUS

Därför sviktar offensiven i Örebro

(5142) Palushaj
Bildbyrån

Publicerad: 23 november 2018

FacebookXWhatsApp

Vi är snart tjugotalet matcher in på säsongen och man börjar kunna skönja i någorlunda klara drag vad årets upplaga av SHL bjuder på gällande lagens kvalitet. Från år till år går lag upp och lag går ner, och i den här artikeln ska vi kolla på ett lag som gått ner de senaste säsongerna och sedan stannat där: Örebro Hockey.

SHL presenteras i samarbete med ATG 

Örebro är intressanta ur flera perspektiv, men för mig är det huvudsakligen en sak som gör mig nyfiken: Örebro har under Niklas Sundblad varit ett helt okej lag om vi ser till Corsi (49,4% över 92 matcher) och tittar man lite snabbt kan man lätt tycka att laget borde ha en bättre andel av målen än de dryga 45% man fått under Sundblad. En stor komponent är målvaktsspelet, men jag ska bespara er (och målvaktstwitter) ett försök att analysera den positionen utan istället fokusera på offensiven.


I skrivande stund har man fjärde bästa Corsin 5v5 med dryga 53% men har tolfte bästa skottprocenten med 6,1% vid spel 5v5. I de flesta fall kan vi med rätt stor säkerhet säga att laget kommer prestera bättre framöver rent effektivitetsmässigt, och det håller jag med om. Kruxet är att i de 74 matcher man spelat innan den här säsongen med nuvarande stab, så har man skjutit 7,1%, vilket är lite mindre än en procent under ligasnittet. Över de 92 matcher vi pratar om är det en skillnad på ungefär 20 mål, vilket inte gör Örebro till ett topplag men det är också en ganska bra mängd mål som skulle få rejäl effekt poängmässigt. Det är lätt att avfärda detta som en effekt av spelarmaterialet, och det är absolut en faktor, men man sätter heller inte spelarmaterialet i positioner på isen där de kan förväntas vara effektiva.


Jag är övertygad om att Örebro med nuvarande spelarmaterial kan vara ett lag som presterar mycket bättre offensivt om man ändrar sitt spel i offensiv zon och man behöver inte värva två Palushaj till för att åstadkomma det.


Örebros starkaste lagdel är backsidan men offensivt är det i mitt tycke snarare en akilleshäl än en tillgång. Det beror inte på backarna i sig utan hur mycket av offensiven som går igenom backarna.

Örebros backar tar störst andel av lagets avslut i ligan, och tittar vi på skott på mål är man också uppe i toppen. Generellt sett behöver inte detta vara ett problem för backar kan aktivera och ta avslut närmare mål, men när du har ett lag som är så ineffektivt som Örebro med denna fördelning på avslut så går varningsklockorna igång direkt. Göra mål direkt på skott utifrån är ett väldigt uddlöst sätt att försöka driva din offensiv, vi pratar om en effektivitet runt 2% från backposition. Skott utifrån kräver att du har skymning och returtagare vid mål, men det är ett väldigt slumpartat sätt att driva din offensiv då du ger upp puckinnehav för att skapa en ny kamp för att vinna puck framför mål. I mångt och mycket såg det precis likadant ut ifjol för Örebro, och då hade man i min xG-modell ligans lägsta förväntade skottprocent. 


För att ytterligare illustrera varför Örebros problem med ineffektivitet inte bara handlar om motstuds och otur: man tar fjärde flest avslut per 60 minuter 5v5, nionde flest avslut i sektorn och är sist i ligan i skott på mål från inre sektorn. Det finns systemrelaterade anledningar till varför man är så ineffektiva framåt. Framförallt har man har svårt att skapa bra lägen vid uppställt spel i offensiv zon. Vi tittar på passningar som leder till avslut. 



Slot Assists är passningar till skottsektorn vid spel 5v5 som leder till avslut. Frölunda leder vägen följt av Djurgården. Jämnar vi ut speltiden så ligger Örebro någonstans mitt i fältet sett till sådana passningssekvenser, men vi får betänka att Örebro faktiskt är ett lag som har pucken ganska mycket i offensiv zon (drygt 6 minuter, vilket är bland de högre i ligan). Ser vi till hur effektiva man är på att lyckas med den här sekvensen (per timme med puckinnehav) sett till hur mycket tid man har pucken i offensiv zon (SA/Puckinnehav), så ramlar man ner ett hack, från nionde till tionde. Jämför vi hur stor andel av pass->avslut i offensiv zon som är till sektorn, så är man helt plötsligt sist tillsammans med Mora och Skellefteå (sidospår: Skellefteås siffror är verkligen skrämmande). Rent kortfattat: Örebro är alldeles för nöjda med att spela pucken upp till backposition för skott utifrån, för att kunna vara ett effektivt lag i offensiv zon över tid. 


Här finns det förbättringspotential hos Örebro i och med att man är såpass mycket i offensiv zon. Även om det är rimligt att tro att Örebros effektivitet kommer gå upp under resten av säsongen, så är det högst troligt att man ändå är ett av de mer ineffektiva lagen i ligan. Ska det förändras måste spelet i offensiv zon byggas om, och även om det skulle hjälpa med att rekrytera mer spets offensivt, så finns det saker man kan göra redan med nuvarande manskap för att bli mer effektiva. 


Istället för att vända uppåt i zon med passningen eller spela back-back, bör man ta ett blad ur Frölundas och Djurgårdens bok och arbeta djupt och söka passningar till sektorn den vägen, antingen från kortsarg eller bakom mål. Då blir det genast mycket jobbigare för försvar och målvakt, än om man skickar upp pucken till blå och ska skjuta igenom fem spelare. Kommer man vara lika effektiva som Djurgården och Frölunda är? Nej, det kommer man förmodligen inte, eftersom man inte har samma kvalitet på forwards, men man kommer garanterat vara mer effektiva än man är nu.

Här kan du läsa mer om SHL 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!