HockeyNews
PLUS

Besvikelse i Belarus sedan mästarklubben fått CHL-nobben

(19931) Junost Minsk/Dmitrij Baskov
Bildbyrån/(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov

Publicerad: 9 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Den belarusiska mästarklubben Junost Minsk har blivit av med sin plats i Champions Hockey League till följd av det spända läget i landet.

Det gör förbundsordföranden i Belarus, Dmitrij Baskov, besviken.

– Ligans grundare gav efter för informationsbruset, säger Baskov till Sport24.

SHL-trean Leksand skulle ha mött belarusiska mästarlaget Junost Minsk i Champions Hockey League under hösten. Men dalaklubben markerade kort efter lottningen i maj att man inte tänkte resa till Belarus och spela hockey i landet.


Ishockey-VM:s ena grupp där Tre Kronor ingick flyttades från Minsk till Riga efter det att flera stora sponsorer hotat med att dra sig ur avtal med Internationella ishockeyförbundet.


LÄS MERLeksands besked: Vägrar resa till Belarus för CHL-match


Champions Hockey League hade på sportsliga grunder delat ut ett wild card till Junost Minsk, men den senaste tidens utveckling i Belarus, där bland annat ett kommersiellt flygplan tvingats ned på order av presidenten Aleksandr Lukasjenko, har gjort att CHL drar tillbaka Junost Minsks CHL:s plats.


LÄS MERCHL:s besked – kastar ut Leksands motståndare från turneringen


Beskedet tas emot med besvikelse i Belarus där ordföranden för ishockeyförbundet Dmitrij Baskov uttalade sig för ryska Sport24 under tisdagen.


Han tycker att CHL fallit offer för påtryckningar.


– Junost berövades den förtjänade rätt att delta i en internationell turnering. Alla belarusiska sporter står inför liknande problem, som inte alltid styrs av sportsliga faktorer, säger Baskov.


Junost Minsk kommer att ersättas med ett annat lag i Champions Hockey League. Foto: Bildbyrån.


Han fortsätter:


– Belarus och Junost har upprepade gånger stått som värd och Belarusiska ishockeyförbundet var redo att bistå med all möjlig hjälp, men ligans (CHL:s) grundare gav efter för informationsbruset.


Leksands lagkapten Patrik Zackrisson anser att hans klubb har agerat rätt genom inte åka och spela i Minsk och på så sätt markera en ståndpunkt.


– Det känns jättebra och starkt att våga stå för ett sånt här beslut när det blir en sån politisk debatt. Jag tycker det är bra att vi som förening inte väljer att blunda för situationen, säger Zackrisson till Hockeypuls.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!