HockeyNews
PLUS

Alcén om Brynäs lagbygge – hoppas på dominoeffekt i NHL: "Vill vänta"

(28093) Kinnvall Lindbäck Hoff
Bildbyrån

Publicerad: 21 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Brynäs har spikat målvaktsparet, men letar efter både backar och forwards.
För att hitta rätt med de sista pusselbitarna kan sportchefen Johan Alcén tänka sig att vänta. Länge.

Det blir NHL-meriterade Anders Lindbäck och det unga Färjestadslånet Damian Clara som ska ta hand om målvaktsjobbet i Brynäs kommande säsong. Det tog lite tid innan Lindbäck skrev på ett nytt kontrakt efter degraderingen tidigare i våras.

– Vi gör bedömningen att Anders har en kapacitet som ingen i den här serien har. Vi tror att vi tillsammans kan kräma ut det. Både vi och Anders var snabbt positiva till en fortsättning. Att det har tagit nån vecka eller några veckor är mer bara andra omständigheter. Det har inte varit några svårigheter utan vi har vetat vad vi har velat båda två. Säger jag och pratar för honom också, hahaha, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till HockeyNews.se.

Brynäs har fyra backar på kontrakt med Simon Bertilsson, Anton Johannesson, Johannes Kinnvall och Theo Lindstein. Tre backar till ska in.

På forwardssidan har Noel Nordh, 18, fått ett A-lagskontrakt, men ytterligare forwards ska in.

– Det blir en mix och ett pussel med ekonomi och olika roller och egenskaper och jag tror att det är viktigt att man är på olika ställen i karriären.

Alcén utvecklar:

– Du har olika delar på säsongen du behöver olika typer av personligheter som kan driva ett lag framåt. Sedan ska alla spela sin bästa hockey i slutet, så klart. Det gäller att få ihop pusslet. Nån till som vi har haft i truppen tittar vi på att ha kvar.

Som HockeyNews.se har berättat är Brynäs intresserat av den norska VM-duon Ludvig Hoff och Eirik Salsten, där intresset runt Hoff kvarstår.

Johan Alcén gör ingen hemlighet av att han blickar mot NHL och det som händer vid draften och det som händer när free agent-marknaden öppnar i juli och vilka konsekvenser det får i fråga om dominoeffekt för klubbarna i Europa, SHL och Hockeyallsvenskan där Brynäs nu befinner sig.

– De sista tre pusselbitarna kan vara att vi vill vänta och se vilka möjligheter som finns, eller att de vill vänta och se vilka möjligheter som finns. Efter en draft och free agency så börjar det sista dominot där ungefär.

LÄS MERBrynäs visar intresse för VM-duo: "Vill egentligen inte gå in i detalj"

Då siktar ni rätt högt?

– Vissa klubbar kanske väntar på de allra bästa spelarna och då kanske det är spelare som är lägre i rang som behöver vänta på att de här spelarna bestämmer sig. Och sedan går det.

Alcén tar ett exempel:

– Växjö väntar på en spelare som kan få ett envägskontrakt i free agency. Den spelaren får ett envägs, då tar Växjö en annan, som vi kanske tittar på.

Och så får Brynäs rikta sökljuset åt ett annat håll. Alcén betonar också vikten av förberedelserna och sommarträningen. Den skadade lagkaptenen Anton Rödin är tillbaka på is och är i fas, enligt Brynäs sportchef. En av de stora värvningarna inför förra säsongen var högerskytten Johannes Kinnvall som kom hem från Calgarys dåvarande farmarlag Stockton. Men han hade en tung säsong och i kvalet mot Malmö spelade han inte.

– Johannes Kinnvall får en hel sommar den här säsongen. Förra året spelade han ett långt slutspel med Stockton Heat och kom hem i slutet av juni. Han tog bort en skruv i foten i början av juli, så han hade egentligen en veckas försäsong. Det ska bli spännande att se när han får träna ostört en sommar.

LÄS MERSilfverberg om VM-livet och tankarna på en comeback i Brynäs: "Positivt"

Att Kinnvall inte spelade hade inte med någon skada att göra.

– Nej, Johannes hade inte någon skada. Men han hade en sommar som från träningssynpunkt var katastrof. Ingen uppbyggnadsfas. Så det ska bli kul när han får det med sig. Sånt boostar ens självförtroende när man känner att man är i fas och i fysisk form.

Alcén fortsätter om Gävlesonen Kinnvall:

– När man vill mycket, man kommer hem och har förväntningar på sig och så känner man att man skulle ha haft de där två eller tre månaderna sommarträning. SHL är fan små marginaler. Sommarträningen är lika viktigt som många andra delar.

Johan Alcén hoppas ha ett par spelare till klara inom kort.

– Eftersom jag säger att sommarträningen är viktig så hade man velat ha alla svenskar och européer på plats.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!