HockeyNews
PLUS

Tägtström: Sveriges fördel kan bli tungan på vågen

(31128) Svenska fördelen
Bildbyrån

Publicerad: 1 januari 2024

FacebookXWhatsApp
JVM:s gruppspel är över.
Nu väntar ett inte alls så ovisst slutspel om man ska lita på Gustav Tägtström – som tror att den svenska semifinalfördelen kan vara skillnaden mellan ett silver och ett guld.
Vilka lag går vinnande ur kvartsfinalspelet?

Sverige och USA känns helt givna. Jag kan inte se hur Sverige ska kunna förlora mot Schweiz och det finns ingen chans överhuvudtaget att USA åkte på däng av Lettland. De andra två semifinalerna är betydligt mer luriga att klura ut men jag lutar åt Finland och Kanada. Finland fick en välbehövlig självförtroendeboost av straffsegern mot Sverige och de borde kunna rida på den vågen mot ett Slovakien som avslutade gruppspelet med 22 katastrofala minuter mot USA där man släppte in sju mål. Det kan inte alls kännas bra.
Tjeckiens stora stjärna Jiri Kulich är inne på sin andra AHL-säsong där han snittar nästan en poäng per match. Han skulle kunna ställa till det för Kanada men jag tror att han kommer att bli för ensam i kampen mot den kanadensiska bredden och vinnarinstinkten.

Vad talar för ett svenskt guld?
Det finns mycket som talar för ett svenskt guld. Hugo Hävelids fina form och förmåga att leverera i stora matcher, den svenska backbesättningen som är bäst i turneringen och den breda forwardsidan som innehåller hur många namn som helst som skulle kunna kliva fram och avgöra en jämn tillställning. Man ska inte heller underskatta att de flesta av de svenska spelarna lirar mot seniorer i sina klubbar och det tror jag är en fördel mot USA som består av ett lag med spelare som lirar juniorhockey dag ut och dag in. 
En annan svensk fördel är att de kommer att få spela den tidiga semifinalen på torsdag och därmed kommer att få en längre vila än sin finalmotståndare om de skulle lyckas vinna semin.

USA målas av många ut som den stora favoriten. Hur kommer det sig?
Framför allt så beror det på att de dominerat den här årskullen under många år. När Sverige besegrade dem i U18-VM-finalen 2022 så kom de undan med blotta förskräckelsen trots att de gjorde sex mål i matchen. Skotten vann Kanade med förkrossande 51–15 men Hugo Hävelid storspelade i målet och såg till så att Sverige kunde hålla undan och vinna guldet.
USA har dessutom en stor fördel gentemot alla andra nationer då de spelat tillsammans under en väldigt lång tid i landets utvecklingsprogram. De känner varandra utan och innan och det är så klart en stor fördel mot nationer som fortfarande letar efter kemi i sina kedjor och backpar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!