HockeyNews
PLUS

Tägtström: Sverige har allt som krävs för ett JVM-guld

(31203) GUrra tre frågor
Bildbyrån

Publicerad: 4 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Sverige besegrade Tjeckien med 5–2 och är klara för JVM-final och nu väntar antingen Finland eller USA i en match om guldet.
Vad avgjorde semifinalen till svensk fördel? Har Sverige vad som krävs för att vinna guldet? Och var var publikstödet?
Hockeynews Gustav Tägtström svarar på frågorna ni undrar över.

Vad avgjorde den här matchen till svensk fördel?

– Att Juniorkronorna till slut belönades med ett powerplay fem minuter in i den tredje perioden. Det har fungerat mer eller mindre fläckfritt under hela turneringen och det fick vi se bevis på ännu en gång i den här semifinalen. Det hann inte gå många sekunder innan Jonathan Lekkerimäki dunkade in det oerhört viktiga 3–2-målet och efter det spred sig en panik hos tjeckerna som Sverige kunde utnyttja i samband med Noah Östlunds 4–2-mål. Efter det var det en lugn seglats.

Vad talar för ett svenskt JVM-guld?
– Skulle det mot förmodan bli Finland i finalen så finns det en hel del som talar för ett svenskt JVM-guld då jag anser att Sverige är ett betydligt bättre lag i grunden även om de åkte på stryk i den sista gruppspelsmatchen. Det enda problemet om de skulle ställas mot Finland är väl att de i så fall blir rätt så stora favoriter och det har vi fått se att de har svårt att handskas med. Det troliga är dock att det blir ett möte med USA i finalen och det skulle innebära att Sverige blir rätt så stora underdogs och det är en jättestor fördel för den här svenska truppen. De har dessutom ingredienserna som krävs för en skräll i ett ramstarkt försvarsspel och ett powerplay i världsklass.

Var var det svenska publikstödet?
– Det kändes som att åskådarna i Scandinavium var exakt lika nervösa som de svenska spelarna. De enda gångerna det blev lite tryck i hallen var när Sverige gjorde mål. I övrigt var det så förvånansvärt avslaget att det var svårt att tro att Sverige lirar ett hemma-VM. I morgon kväll har jag dock stora förhoppningar på att det kommer att bli bättre, när det är fredagkväll och allt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!