HockeyNews
PLUS

Sylvegård: "Extrem glädje, adrenalin och lyckorus"

Hampus sylvegård

Publicerad: 20 april 2024

FacebookXWhatsApp

Det blir spel i Hockeyallsvenskan kommande säsong för Vimmeby Hockey – något många inte trodde. Nu berättar succétränaren Hampus Sylvegård om vad målet inför säsongen var, men även hur hans tränarkarriär sett ut.

– Nu har man landat lite men man är fortfarande helt borta i tankarna. Det är extrem glädje, säger Sylvegård till Hockeynews.

– Att vi står här som mästare och vinnare av kvalserien och går upp till Hockeyallsvenskan, det trodde man inte i september månad. Men nu är vi här och vilken resa vi har gjort under säsongen, säger Hampus Sylvegård till Hockeynews en kort stund efter slutsignalen och krossen med 8-1 mot Halmstad.

Det var minst sagt en glad tränare efter avancemanget.

– Efter signal var det mycket, det var extrem glädje, adrenalin och lyckorus och allting vad det innebär. Men nu har man landat lite men man är fortfarande helt borta i tankarna. Det är extrem glädje, säger han.

I början av säsongen var det inte många som trodde att Vimmerby skulle spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong, när det fanns många andra favoriter. Klubben själva hade från början en helt annat målsättning.

– Vi hade som mål tidigt i säsongen att vi skulle gå vidare till kvalserien, och det lyckades vi med. Sedan när vi väl kom dit så kände vi att vi behövde vara med och tävla så långt upp som det går. Vi kände nästan att vi var på väg bort där ett tag, men vi hade tre måstematcher här i slutet och vi lyckas vinna alla tre liksom. Det är det som avgör också, vi var så jäkla starka här i slutet på kvalserien när det vände. Det är det som ändå är anledningen till att vi går upp. Man känner sådan glädje för gruppen och allt slit de har gjort hela säsongen. Det är lyckorus, säger Sylvegård.

Sylvegård är en ung tränare på 27 år. Han spelade själv hockey och var målvakt tills det att han var 15 år. Då höll han på med andra idrotter för att senare satsa på tränarkarriären. Den karriären tog en raketresa.

– Då var det mer paus och spela lite andra idrotter. Men efter några år så gick tankarna med att hålla på med hockey igen. Då kände jag att det var tränarspåret som jag fick hålla på, säger han och fortsätter:

– Först har jag varit ungdomstränare i många många år i Malmö. Sedan blev det Vännäs och sedan har det varit två år här i Vimmerby. Det har varit en jäkla resa och det har gått så himla snabbt och det är helt sanslöst liksom, man kan inte sätta ord hur snabbt det har gått.

Sylvegård har bland annat varit assisterande tränare i Malmös U16 i två år. Men även huvudtränare för Vännäs J18 lag och assisterande tränare för Vännäs A-lag i Hockeyettan. Sedan fick han förtroendet i Vimmeby.

– Jag tycker att jag har extremt mycket kvar att lära och extremt mycket oerfarenhet fortfarande. Jag tycker att jag har hållit på så länge med detta, men jag är nyfiken och vill lära mig mer. Försöker hela tiden att jobba hårt och göra mitt bästa varje dag. Sedan känner jag att jag har extremt mycket kvar att lära mig, jag är ödmjuk också, det är inte varje dag man för det första hamnar i ett så bra lag som jag hamnat i. Jag ser det som att jag har turen och har hamnat i bra lag som vill något.

Resan från Vännäs till Vimmerby

– Den har gått lång. Där har Vimmeby en stor eloge att de ville satsa på mig, som hyfsat oerfaren, och allt vad det innebär. Så det har varit en lång resa och jag tycker att man har gått på många minor under dessa två åren och fortsätter gå på minor och lär sig nya saker hela tiden. Så med det sagt så har det varit två otroligt lärorika år och nu står vi här liksom och har gjort en jäkla resa med detta gänget. Man kan inte riktigt begripa det, säger Sylvegård.

Hampus har två välkända brorsor, Emil och Marcus Sylvegård som spelar i Växjö.

Det har kanske varit så att du levt i skuggan av dina bröder lite, hur har det varit?

– Vi är en tajt familj som bryr oss enormt mycket om varandra. Och pushar varandra hela tiden för att man ska få framgång, så det är hårt jobb. Det är bara glädje när någon annan i familjen får framgång. Det är få förunnat att vi ens får hålla på med hockey allihopa för det första. Och sedan också att det i alla fall nu har gått bra, både för dem och det känns som att i alla fall denna säsongen gått bra. Men det betyder inte att framtiden ser ljus ut. Utan det är samma sak där, det krävs hårt jobb hela tiden, säger han.

Framtiden

Det har gått en del spekulationer om Hampus Sylvegård och Nybro. Expressen har tidigare rapporterat att han ska vara klar som assisterande tränare där nästa säsong.

– Framtiden är orelevant. Jag vill njuta här i kväll. Sedan får vi ta framtiden de närmsta dagarna här. Jag vill njuta här i kväll med detta gänget och verkligen stanna i detta ögonblicket som sagt.

Hur ska ni fira detta?

– Det vet jag faktiskt inte, jag har precis kommit in och tagit tag i telefon så jag vet inte riktigt hur det ser ut. Utan det är säkert någon som styrt upp det, avslutar Sylvegård.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)