HockeyNews
PLUS

Sverige undersöker möjligheten att arrangera vinter-OS 2030

(26501) Anders Larsson tillförordnad ordförande SOK
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 8 februari 2023

FacebookXWhatsApp
Sverige överväger att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030.
– Vi skulle inte sitta här om vi inte trodde på möjligheten, säger Anders Larsson, SOK:s tillförordnade ordförande tillika ordförande för Svenska ishockeyförbundet.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) kallade till presskonferens på onsdagen för att berätta att man tänker inleda en förstudie för att kartlägga möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics om sju år.

Inte sedan sommar-OS 1912 har Sverige stått som arrangör för ett OS. Med undantag av att ryttartävlingarna under OS 1956 gick av stapeln i Stockholm. Sverige har förgäves sökt OS vid åtta tillfällen efter 1912.

Framåt sommaren ska SOK:s så kallade förstudie vara klar.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger Anders Larsson, tillförordnad ordförande för SOK, enligt SVT. Larsson är till vardags ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

LÄS MERCamper och Leksand går skilda vägar – 34-åringen klar för ny klubb

Det skulle inte vara första gången som Sverige ansöker om att få stå som värd för ett OS. Sverige kandiderade till vinter-OS 2026 med Stockholm och Åre som orter, men där Italien med Cortina och Milano vann arrangörsskapet.

– Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger Anders Larsson.

För att kunna arrangera OS krävs både politisk stöttning såväl som från näringslivet.

– Politiken och näringslivet vill vara involverade i ett tidigare stadium. Vi har gjort vår hemläxa nu, säger Hans Von Uthmann, tillförordnad vice ordförande på SOK, till Radiosporten.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)