HockeyNews
PLUS

Så valde poängkungen Luleå före Schweiz

Anton Levtchi
Jasen Vinlove/Bildbyrån

Publicerad: 25 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Luleå har gjort en tung värvning i poängkungen Anton Levtchi. Nu avslöjas detaljer om hur norrbottningarna gjorde kapet.

Anton Levtchi, 28, blev utsedd till finska ligans bästa spelare 2022 efter 61 poäng på 55 matcher för Tappara. Den här vintern taktar han mot exakt samma poängfacit.
Däremellan har han hunnit med en sväng i Florida Panthers, men hamnade mestadels i AHL.
Tidigare i veckan avslöjades att Luleå signat honom från och med nästa säsong.
Nu visar det sig att en annan finsk stjärna, legendaren Mika Nieminen som blev världsmästare med Finland 1995, har haft ett finger med i spelet.
– Han är gift med min brors dotter och vi lärde känna varandra när han var i 15-årsåldern. Jag brukade träna extra med honom några dagar i veckan när han var yngre. Att han kunde bli bra syntes tidigt, men han slog igenom ganska sent, säger Nieminen till NSD – och berättar för lokaltidningen om spelet bakom:
– Han pratade om Schweiz i början, men jag sa att han borde flytta till Luleå. Det är en bra plats att spela hockey på och jag trivdes där. Att en av deras assisterande tränare, och många av de som bor där, kan finska är en fördel, för hans svenska är sådär. Trivs han bara där tror jag också att de kommer ha stor nytta av honom.

"Jobbat med sitt skott"

Om Anton Levtchis spelstil, säger Mika Nieminen till NSD:
– Han är väldigt skicklig. Sedan har han jobbat mycket med sitt skott som är bättre än vad det var för några år sedan. Så nu kan han både göra mål och spela fram andra. Han hade kunnat vara explosivare, men har en bra åkstil, så han klarar sig.

ANNONS: Se all hockey: 399/mån – spara 900kr!

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!