HockeyNews
PLUS

Snart börjar förhandlingarna om NHL-spelare i OS 2026: "Respekt"

(20502) Erik Karlsson/OS/Tre Kronor/Sotji
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Hockeyvärlden har inte sett någon stor turnering med de allra bästa NHL-spelarna med sedan World Cup 2016.
Men OS i Italien 2026 kan bli något extra att se fram emot.

Det är oklart när nästa World Cup kommer att äga rum. NHL-spelarna har inte mötts i någon superturnering sedan i Toronto 2016. Det var meningen att NHL-spelarna skulle vara med i OS i Peking, men kort före turneringen drog sig NHL ur på grund av covidsmittan under pandemin.

Nu är siktet inställt på att få med NHL-spelarna i OS 2026 i Cortina. Internationella ishockeyförbundet (IIHF) är ansvarigt på organisationsnivå, men förhoppningen är att Internationella olympiska kommittén (IOK), NHL och NHL:s spelarfack (NHLPA) få igång förhandlingarna under de närmaste 18 månaderna.

LÄS MERZetterberg invald i Hall of Fame – tackar profilerna och hyllar hustrun

– Vi vill ha de bästa spelarna i ishockey-VM och i OS. Vi hade det nästan i Peking, men pandemin förstörde det, säger IIHF-presidenten Luc Tardif.

OS har inte haft NHL-spelare med sedan i Sotji 2014. Varken 2018 i Sydkorea eller då 2022 i Peking har haft världens bästa spelare med.

– Vad vi vill ha är ett långt förhållande och ömsesidig respekt. Vi vill vara säkra på att alla inblandade parter jobbar tillsammans mot en lösning, säger Tardif.

Ett steg för att gå NHL till mötes är att vara med och ta hand om ett nytt World Cup som NHL organiserar, men det ligger bäst i tiden under början av säsongen, som i Toronto 2016 då det spelades i september.

– Februari är inte möjligt för att skydda ishockey-VM. Vi organiserar inte VM i Nordamerika, för vi vill inte konkurrera med Stanley Cup-slutspelet och vi förväntar oss samma respekt tillbaka, säger IIHF-presidenten Luc Tardif.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!