HockeyNews
PLUS

Skellefteå mot semi i CHL – experten om olikheterna

(30794) Skellefteå CHL
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 20 december 2023

FacebookXWhatsApp

Semifinalerna i Champions Hockey League kommer att spelas den 9 och 16 januari. Skellefteå AIK är det enda svenska laget kvar i turneringen och de ställs mot Vitkovice Ridera från Tjeckien.
Den andra semifinalen spelas mellan Lukko från Finland och Geneve- Servette från Schweiz.

I veckan sattes spelschemat för semifinalerna i CHL. Skellefteå AIK är det enda svenska laget som har tagit sig dit.
Hockeynews tog ett snack med Viaplays expert Jonathan Lindquist om vad det går att förvänta sig av semifinalerna.
Vad tycker du är de största skillnaderna mellan svensk hockey och den som spelas i övriga Europa?


– Jämför man SHL med den schweiziska ligan till exempel så tycker jag att trupperna i Sverige är mer homogena helt enkelt. Lagen i Schweiz har en del toppspelare som är riktigt vassa men den bredden som finns i SHL-lagen finns inte riktigt där på samma sätt. Tittar man på tjeckiska lag så finns det ofta en del storväxta ”skogshuggarbackar” med lite skakig skridskoteknik och puckhantering som man inte ser speciellt ofta i SHL längre, säger Lindquist.

Om man jämför SHL-lagen med de i den finska ligan, vad finns det för skillnader där?
– De finska lagen är väl de som jag tycker liknar de svenska lagen mer än de tjeckiska och schweiziska både i spelstil och i hur trupperna är utformade. Finska lag är ofta ganska jämna i kvalitet mellan toppspelarna och marginalspelarna. En skillnad man kan se mellan finska och svenska lag är att finska tränare ofta är mer konservativa och ofta föredrar ett väl strukturerat styrspel snarare än en intensiv forcheck, säger Lindquist.

Intresset i Sverige för CHL är ganska svalt, går det att göra någonting åt det?
– Jag tror att den största anledningen till det är att turneringen fortfarande är ganska ung, de mest prestigefyllda turneringarna är också de som har funnits längst. Med tiden så tror jag att folk kommer att ta till sig CHL mer och mer vilket kommer att öka intresset, med tiden så kommer lag från olika länder också kunna bygga upp lite rivalitet mellan varandra vilket också driver intresse, jag tror att den största nyckeln är tålamod helt enkelt, säger Lindquist.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)