HockeyNews
PLUS

Publiken kommer inte trots att de får – klubbarna oroade: ”Just nu fyller inte många av ligorna upp kvoten”

(15874) Jörgen Lindgren
Bildbyrån

Publicerad: 19 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Flera ligor tvingas nu införa nya restriktioner gällande publik på grund av ökat smittoantal.
Samtidigt oroas klubbarna av att folk inte kommer trots att kvoten tillåter.
– Det där beror ju på att myndigheterna runtom i Europa och världen ända från början av den här pandemin varit väldigt tydliga med att man ska undvika folksamlingar. Det är inmutat i oss sedan i mars, säger Hockey Europes ordförande tillika förre VD:n i SHL, Jörgen Lindgren till HockeyNews.se 

I takt med att coronafallen ökar runtom i Europa igen har nu flera ligor, som tidigare släppt på publik tvingats minska sitt publikintag igen. 


Det rör sig om den österrikiska ligan (från 1500 till 1000 personer), polska ligan (från 50 procent av kapaciteten till noll) samt Bern-regionen i Schweiz (från två tredjedelar av kapaciteten till 1000 personer).


Den tidigare VD:n i SHL, Jörgen Lindgren är numera bland annat ordförande i Hockey Europe, en ligaorganisation för de åtta största ligorna i Europa, och har en nyckelroll med att hjälpa de olika ligorna för en bättre publiklösning under pandemin. 


– Sen pandemin satte fart i mitten på mars har vi haft möte varje torsdagseftermiddag och stämt av vad som händer i de olika ligorna och länderna. Vi jämför de medicinska protokollen för de olika ligorna och ser om man har glömt något eller om man kan addera något. Det blir lite speciellt  när du sitter och basar över en liga och undrar hur du ska agera i ditt eget land när du inte har någon erfarenhet av det. 


– Vi tittar även på hur ligorna för samtal med regeringen och de ansvariga i landet, vilka stödpaket som finns och hur man använder dem och så vidare. Jag tycker det har varit en lärorik period kring hur man kan samarbeta och hämta idéer från varandra. 


De svenska ligaorganisationerna har i samråd med Svenska Ishockeyförbundet tagit fram ett protokoll för hur man ska kunna plocka in mer publik på matcherna som de redovisat för regeringen. Men ännu har inte något nytt beslut tagits i publikfrågan. 


– I grund och botten får vi utgå att de som tar de här besluten är mer insatta än alla oss andra runtomkring. Tittar du på antalet är Sverige lägst med sina 50 och sedan Norge med sina 200, men samtidigt kan det bli som i Tjeckien där de släppte på 50 procent och nu är nere på noll och inga matcher får spelas. Så det går lite fram och tillbaka beroende hur smittan beter sig i olika länder. Det kanske kommer ett nytt beslut snart, det vet vi inte. 


Hur ser du på det protokoll som presenterats?


– Om man tar in alla idrotter i det här så tycker jag att det man har presenterat för regeringen har varit väldigt omfattande åtgärder. Idrotten har presenterat ett protokoll för hur man ska kunna ta hand om mer publik än 50 på ett väldigt säkert sätt. Sen är det är svårt att veta varför de tagit det här beslutet. Uppenbarligen ser man saker i Sverige och Norge på ett annat sätt än i övriga Europa. 


Finns det någon särskild anledning till att regeringen tagit det beslut de tagit, tror du?


– Det ska myndigheterna själva svara på. Återigen har idrotten presenterat väldigt omfattande åtgärder, men regeringen anser att det inte räcker. När man då jämför med andra typer av evenemang och tillställningar, så som nattklubbar, shoppingcenter eller lokaler där man kan ha betydligt fler människor samlade på ett och samma ställe så blir det svårt att förstå varför. Det är det som är utmaningen i det här.


– Det blir lite förvirrande och otydligt när lagstiftningen ser olika ut beroende på var i samhället man befinner sig – och otydlighet i såna här frågor är inte bra. 




Jörgen Lindgren är numera ordförande för en ligaorganisation för de åtta största ligorna i Europa. Foto: Bildbyrån

Flera euroepiska ligor började släppa på publik redan i säsongsstarten och har därefter ökat efterhand. När vi ställer frågan till Jörgen Lindgren om hur de olika ligornas protokoll skiljer sig från det som tagits fram i Sverige, säger han: 


– Generellt sätt jobbar ligorna ganska lika, men det finns så klart lagstiftade delar som skiljer sig sett till att det är olika lagar i olika länder. Men i hur man hanterar smittan, hur man gör rent och vilka åtgärder man tar är ganska lika. Där man släppt på publiken så har man redovisat för myndigheten kring hur man tänkt jobba och sen har ett antal länders styre köpt det. 


En viktig diskussionspunkt på de veckoliga mötena har handlat om att det varit svårt för klubbarna att locka tillbaka publiken och fylla upp kvoten trots att myndigheterna i olika delar i Europa öppnat för publik. Det är något som oroar klubbarna och ligorna. 


– Bara för att du får gå är det inte ett lika tecken med att du går. Vi är människor allihop och även om jag får gå så gör ju jag som människa ett antal ställningstagande. Ska jag gå? Utsätter jag mig för något som jag inte borde utsätta mig för? Det där beror ju på att myndigheterna runtom i Europa och världen ända från början av den här pandemin varit väldigt tydliga med att man ska undvika folksamlingar. Det är inmutat i oss sedan i mars. Just nu fyller många av ligorna inte upp kvoten och det är så klart ett problem. 


Jörgen Lindgren fortsätter:


– Men jag tycker inte det är konstigt. Det är ju precis som du eller gemene man agerar i andra sammanhang i samhället också. Man för hela tiden ett resonemang med sig själv, om att det där bör jag undvika, det där kan jag göra… och så vidare. Det är ju samma ställningstagande du gör här.


Du som är mitt i det här och ser det från alla olika perspektiv. Hur ser ligorna på framtiden?


 – Förväntningarna från ligorna i Europa är att man vill och önskar att ha mer publik på plats. Sen förstår man också i sammanhanget att det är otroligt osäkert kring huruvida man får ha det eller inte eftersom smittoantalet har ökat i de flesta länderna efter sommaren. Det är ganska naturligt med tanke på att folk kommit tillbaka efter semestern, skolorna har dragit igång, studenterna har kommit tillbaka till universiteten och så vidare. Ju mer människor, ju mer smitta sprids, det finns en logik i det. I slutet på dagen är det en överlevnadsfråga för alla klubbar. 


FAKTA/Så mycket publik släpps in i de olika länderna just nu


Belarus: 100 procent.

Danmark: 375 personer
Finland: 40-60 procent.
England: Säsongen inställd. 

Frankrike: 1000 personer. 

Norge: 200 personer

Polen: Ingen publik.

Schweiz: 2/3 av kapaciteten, förutom klubbarna som tillhör regionen Bern (Bern, Biel, Langnau, Langenthal)
Sverige: 50 personer.
Slovakien: Ingen publik.
Ryssland: Regler från region till region
Tjeckien: Pausat tills 22 oktober (tidigare 50 procent)
KÄLLA: EuropeanHockeyClubs

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln