HockeyNews
PLUS

Oklart när – eller om – Ryssland och Belarus får spela i ishockey-VM

(23856) Luc Tardif Petr Briza
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 28 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Ryssland och Belarus får inte vara med i ishockey-VM 2023. Trots högljudda ryska protester ser beslutet ut att gälla tills Ryssland slutar sitt krig mot Ukraina.
– Det finns inget annat att göra för ögonblicket, säger IIHF-presidenten Luc Tardif.

Dagen före VM-finalen i Tammerfors höll IIHF:s högsta ledning en presskonferens i Nokia Arena. En av de första frågorna som ställdes var om det finns en tidsplan för när de portade hockeynationerna Ryssland och Belarus kan vara med i ishockey-VM igen.

Det är mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina, och Belarus medhjälpande, som länderna stängs ute från hockeyn.

– Jag kan bekräfta att kongressen har beslutat att avstängningen även gäller för det kommande året. Vi försöker anpassa oss efter situationen. Vi väntade så länge som möjligt med beslutet och förväntade oss ett bättre läge, men så var inte fallet. Så det här gäller för nästa år och det kommer nog att förbli så att vi får anpassa oss efter det som händer. Det finns inget annat att göra för ögonblicket, säger IIHF-presidenten Luc Tardif.

Kort efter det att Ryssland började bomba mål i Ukraina under invasionen blev Ryssland och Belarus portade från VM i Finland och i Helsingfors blev ryskägda Hartwall Arena diskvalificerad som VM-plats och den gamla ishallen gjordes med kort varsel redo för en av de två VM-grupperna.

LÄS MERRyssland fortsatt portat från ishockey-VM – här spelas kommande fyra VM

Österrike och Frankrike fick ersätta Ryssland och Belarus i årets VM.

Frågan är hur det ska gå till när, och om, Ryssland avslutar sitt krig i Ukraina och kan återgå till VM-hockeyn.

– Vi har ett dilemma för förra säsongen (2021/2022) frös vi deras deltagande, säger Luc Tardif.

– Vi bestämt oss för att nästa säsong fylla på med lag från botten till toppen och det vi kommer att göra, och jag hoppas att det blir så snart som möjligt för det skulle vara ett gott tecken om världsläget, så kommer vi att göra speciella anpassningar. Jag vet inte än hur det blir, men vi kommer nog med ett förslag i samband med halvårsmötet i september om vi kommer att utöka VM med två lag eller att inte flytta upp några lag i kommande VM, men det blir ett bra problem att lösa när det är dags.

Ryssland har fråntagits VM 2023 i Sankt Petersburg så VM nästa år spelas i Tammerfors och Riga.

Finns det någon oro med tanke på Rysslands krig mot Ukraina att hålla ett VM i Lettland?

– Nej. Det geografiska läget är detsamma för Finland och Lettland. Jag tycker att det är en normal sak att återkomma till Lettland. De accepterade i all hast att vi flyttade VM från Minsk till Riga och de behövde bygga en arena under svåra förhållanden, vilket inte är lätt, och det var inga åskådare på matcherna. Det är inte farligare där och vi kan inte kontrollera det som händer i världen. Det kan inträffa någon annanstans också. Vi kommer att ha rätt nivå av säkerhet, säger Luc Tardif.

Han tillägger:

– Kom ihåg att det var ett politiskt läge med Belarus också och vi vet hur vi ska hantera såna fall.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!