HockeyNews
PLUS

Nya ikoner ska väljas in i Hockey Hall of Fame – två svenskar har chansen

(28370) Henrik Zetterberg-Henrik Lundqivst
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 20 juni 2023

FacebookXWhatsApp

Henrik och Henrik.
Lundqvist och Zetterberg kan komma att ta plats i Hockey Hall of Fame denna vecka.

Under onsdagen kommer kommittéen bestående av 18 personer lägga sina röster på vilka de anser ska ta plats i Hockey Hall of Fame detta år. För att en person ska ta plats i Hall of Fame måste den få en röst från minst 75 procent av de 18 personerna i kommittéen och det kan maximalt väljas in fyra herrspelare, två damspelare, två ledare eller en ledare och en domare under varje år.

Och när NHL.com listar namnen som anses ha chans att väljas in denna sommar finns inte minst två svenska bidrag, båda med förnamnet Henrik. Det rör sig dels om Lundqvist, som för första gången sedan han slutade, är nominerad och dels om Zetterberg.

Då det inte bara handlar om prestationer och insatser i NHL utan även på landslagsnivå kan Lundqvist stoltsera med både VM- och OS-guld utöver det faktum att han är den målvakt i NHL med sjätte flest vinster någonsin samt att han blivit utsedd till ligans främste burväktare en gång. Lundqvist vann 459 av de 887 matcher han spelade i NHL innan han tvingades sluta efter säsongen 2019–20 på grund av ett hjärtfel. 

LÄS MER: Zetterberg invald i Hall of Fame – tackar profilerna och hyllar hustrun

Henrik Zetterberg, som gjorde sina sista matcher säsongen 2017–18, har likt Lundqvist VM- och OS-guld med Tre Kronor på sin meritlista, men har också fått lyfta Stanley Cup vilket gör att han är medlem i Trippelguld-klubben samtidigt som han utsetts till slutspelets mest värdefulle spelare och var den som sköt det avgörande målet när Detroit vann Stanley Cup våren 2008. För en månad sedan valdes Zetterberg in i IIHF:s Hall of Fame.

Toppkandidaterna enligt NHL.com:
Tom Barrasso, Jennifer Botterill, Rod Brind’Amour, Karyn Bye-Dietz, Corey Crawford, Patrik Elias, Theo Fleury, Sergei Gonchar, Curtis Joseph, Reggie Leach, Henrik Lundqvist, Alexander Maltsev, Boris Mikhailov, Alexander Mogilny, Chris Osgood, Caroline Ouellette, David Poile, Jeremy Roenick, Keith Tkachuk, Pierre Turgeon, Mike Vernon, Henrik Zetterberg

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!