HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Hockeyettan-spetsen briljerade inför scouterna

(18548) Forshaga
Skärmdump Stay-Live Forshaga

Publicerad: 17 mars 2021

FacebookXWhatsApp

I en match där de riktigt stora spetsspelarna klev fram och visade vägen med starkt spel och tjusiga mål vann Forshaga klart med 7-3 över Piteå. Nu har värmlänningarna skaffat sig en stark position för att få välja sitt motstånd i kommande slutspel.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det gäng av NHL-scouter som bänkat sig i Ängevi ishall för att spana in Skellefteå-talangen Simon Robertsson (utlånad till Piteå) fick sig en match mellan två spelsugna lag på köpet.

Det var ett tag sedan Forshaga och Piteå var i elden, Piteå hade efter ett större coronautbrott inte spelat match sedan 28 februari, och det syntes. Det var ystra gäng som klev ut på isen och bjöd på intensiv, tempofylld ishockey i den första perioden.

Och det var spetsspelarna som klev fram.

Joel Källström Englund bröt en passning, var kylig med pucken och serverade specielle målskytten Viktor Lennartsson öppen kasse fram till 1-0 för Forshaga. Men det dröjde inte många sekunder (18 närmare bestämt) innan Piteås målbombare Joakim Högberg såg till att det var kvitterat.

Det fortsatte på samma spår i den andra akten. Kanske lite slarvigare, men med hög intensitet och ett gäng riktigt urtjusiga mål. Av spelarna som ska kliva fram.

Joakim Högberg skickade en lurig puck på mål som Victor Edström styrde i nät fram till 1-2 innan Forshagas finest tog tag i taktpinnen och klev fram.

Henrik Olsén levererade en magisk passning till Viktor Lennartsson som glömdes bort av Piteå-försvaret och kunde skarva kvitteringen i nät. Playmaker Källström Englund serverade trollgubben Oliver Kandergård i powerplay (3-2) och när Viktor Lennartsson snappade upp en förlupen puck och åkte sig fri var hattricket ett faktum (4-2).

Det var vacker underhållning på hög nivå och spänningen förblev intakt när Piteå och Joakim Högberg gjorde en kopia på sitt andra mål och Petter Mäkitalo kunde styra 3-4 i mål fem sekunder före periodslutet.

Det var verkligen spelarna som ska göra det för sina respektive lag som klev fram den här aftonen.

I slutändan var dock hemmalaget lite tyngre och lite starkare. Den långa covidvilan satt möjligtvis i kropparna hos Piteå som kroknade en aning i slutperioden. Forshaga kunde segla iväg till en 7-3-seger som med tanke på att värmlänningarna möter avsågade jumbon Hanviken i sista omgången innebär att man skaffat sig ett ordentligt slagläge för att landa topp fyra i tabellen och därmed få välja motstånd i åttondelsfinalen.

Men det där struntade förstås scouterna i. Lennartsson, Olsén, Källström Englund och Högberg må vara pur Hockeyettan-spets, men NHL-tåget har (om det någon gång har funnits) gått för länge sedan och Forshagas vidare öde i ett kommande slutspel bekymrar dem förstås föga.

Men NHL-observatörerna åkte förmodligen nöjda hem genom de värmländska skogarna ändå.

Draftaktuelle Simon Robertsson gjorde en bra match. Han var företagsam, temperamentsfull och hade med lite medstuds kunnat notera sig i målprotokollet.

* * *

Ikväll inleddes dessutom spelet i den västra respektive norra kvalserien.

Hockeyettan ska bantas från 47 lag till 40 inför nästa säsong och det blir en intensiv kamp för att hålla sig kvar i ligan.

Och i den västra kvalserien blev det gastkramande krampaktigt direkt med två matcher som slutade 1-1 efter ordinarie tid och krävde övertid för att avgöras.

Köping kunde tillslut dra det längsta strået (2-1) hemma mot Grums efter straffar och Kumla vann med 2-1 i sudden death hemma mot Malung sedan Oliver Arle Östergren avgjort i powerplay.

* * *

I den norra kvalserien chockstartade SK Lejon genom att åka till Örnsköldsvik och vinna med 4-2. En drömstart för den lilla Skellefteå-klubben som av många tippats bli det lag som i slutändan kommer få kliva av Hockeyettan.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!