MJÖRNBERG: En period räckte för att skjuta kontraktet i hamn

(18759) Kiruna AIF SK Lejon
Skärmdump Stay-Live Kiruna AIF

Publicerad: 28 mars 2021

Två kvalserier gick i mål den här söndagen och i direkt avgörande matcher lyckades både Kumla och Kiruna AIF skjuta sig kvar i Hockeyettan. AIF efter en bländande andraperiod där de vände 0-2 till 3-2 hemma mot SK Lejon.

Samtidigt står det klart att tre lag tvingas lämna ligan.
Här är söndagens noteringar från kvalångesten i Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det blir med största sannolikhet Kiruna-derbyn i Hockeyettan även kommande vinter. Efter en säsong där det studsat mer mot än med behövde Kiruna AIF i slutändan en stark period för att skjuta sig kvar i ligan.

I den direkt avgörande matchen hemma mot SK Lejon klev de rutinerade spelarna fram och visade vägen till en 3-2-seger som (troligtvis) säkrar kontraktet och (helt klart) skickar SK Lejon ner i division 2.

Men det hade kunnat sluta annorlunda...

Matchens inledning med sin spelkvalitet var väl ett bevis på varför det är en god idé att skära ner på antalet lag i Hockeyettan, men det var spännande.

Kiruna AIF var spelförande men utan att vara särskilt distinkta i vad de företog sig ute på isen. SK Lejon gjorde många billiga misstag, men var lite rakare framåt och fick också utdelning.

Spännande backen Anton Fält dundrade in 0-1 och 0-2 kom i powerplay efter att AIFs finländare Toni Henttonen tagit en huvudlös roughing-utvisning i mittzon. Precis den där typen av utvisningar som man inte får dra på sig, speciellt inte i direkt avgörande matcher.

Men man får väl anta att temperamentsfulle tränaren Janne Karlsson kölhalade sina adepter i pausen, för om AIF var tama i den första perioden var det ett HELT annat lag som klev ut till den andra.

Då hade Kiruna bestämt sig. De skulle inte åka ur och Viktor Mikko behövde inte mer än 3.25 på sig för att skjuta två mål och kvittera tillställningen. Det var just rutinerade spelare som Mikko och trollkarlen Oskar Fredriksson som tog tag i sakerna och drev på laget och när AIF klev på krympte SK Lejon. När perioden var över var matchen vänd till 3-2 och AIF hade gjort ett riktigt statement.

Att den tredje perioden blev mer avvaktande är förstås naturligt. Det blev nerver och det fanns en vilja att försvara den ledning man hade. Kiruna-gänget sjönk tillbaka, men i ärlighetens namn hade inte SK Lejon vad som krävdes för att komma ikapp. Man var inte tillräckligt tunga och lyckades inte uppbåda någon större desperation.

I slutändan var det rätt lag som vann. Kiruna AIF behövde en råstark period för att skjuta sig kvar i Hockeyettan.

SK Lejon tvingas lämna för division 2.

* * *

Två lag och en direkt avgörande match om en plats i Hockeyettan kommande säsong.

Då manglade Kumla ner Malung i division 2.

Gänget som var illa ute i inledningen av den västra kvalserien har rest sig på slutet och tog omedelbart initiativet i Dalarna. Kumla utnyttjade sina chanser och lyckades springa iväg till en ointaglig 4-0-ledning.

Malung försökte förvisso gå för det i en match som efter Kumlas rivstart blev ganska grinig. Men uppförsbacken var för brant. Tillslut vann gästerna med solklara 6-2.

Kumla spelar med allra största sannolikhet i Hockeyettan kommande säsong. Malung får följa med Grums ner i division 2.

* * *

I och med Tyringes starka start i den södra kvalserien var det tung press på ”favoriterna” Tranås och KRIF inför lagens dubbelmöte och det var Tranås som gick segrande ur den första striden lagen emellan. Hemmalaget gjorde ett ryck i den andra perioden och kunde vinna tillställningen med 4-1.

Tyringe fick samtidigt se sig ordentligt frånåkta hemma mot Borås. 2-2 efter två perioder förvandlades till 3-6 efter att gästerna kommit ut i den tredje perioden och visat så väl effektivitet som vilja. Tre poäng till Borås alltså, ett resultat som gör att söderkvalet är vidöppet.

* * *

I fredags gjorde Segeltorp en väldigt stark insats borta mot Wings och vann med 1-0. Den här söndagen hann de knappt ens reflektera förrän det stod 0-4 på tavlan. Wings bjöd tillbaka ordentligt och bärgade tre blytunga poäng (efter 4-1 tillslut) i kampen om att säkra ett nytt Hockeyettan-kontrakt.

Sollentuna som inledde kvalet med två raka förluster spöade i eftermiddag Hammarby för andra gången i rad (6-2) och har nu fått nytt liv i kvaltabellen.

För Bajen ser det tungt ut.

* * *

Efter att den västra och den norra kvalserien avslutats står det alltså klart att Grums, Malung och SK Lejon tvingas lämna Hockeyettan.

Fyra lag ytterligare ska göra dem sällskap när de östra och södra kvalserierna går i mål framöver.