HockeyNews
PLUS

Magnus Johansson invald i svensk hockeys Hall of Fame

(27773) magnus johansson
Bildbyrån

Publicerad: 28 april 2023

FacebookXWhatsApp

Den forne storbacken Magnus Johansson har blivit invald i svensk ishockeys Hall of Fame. 

49-åringen med bland annat ett VM-guld och 447 Elitseriepoäng på meritlistan blir spelare nummer 137 i den prestigefyllda skaran. 

– "Enormt fina ledaregenskaper, suverän lagspelare", lyder det bland annat i Svenska Ishockeyförbundets motivering. 

Få spelare har en så gedigen SHL/Elitserie-karriär som Magnus Johansson. Den Linköpingsfostrade backen gjorde sin första Elitseriesäsong med Frölunda 1997 och avslutade i moderklubben LHC 2015. Däremellan hann det bland annat bli ett SM-guld, pris som Elitseriens MVP, 204 landskamper och ett VM-guld. Totalt svarade Johansson för 754 Elitseriematcher och på dessa blev det 447 poäng. Med det är den back som gjort flest poäng genom tiderna – och på 16:e plats bland alla spelare.  

Nu belönas han av Svenska Ishockeyförbundet. Johansson blir spelare nummer 137 att väljas in i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. 

"Magnus Johansson, som oftast förknippas med Linköping HC, har också en fin historia i andra sammanhang. Svensk mästare 2003 och sex säsonger i Frölunda HC, åtta VM-turneringar med Tre Kronor, som resulterat i tre brons och ett silver och ett VM-guld 2006. Var med under OS i Vancouver. Suverän lagspelare, flest assist och mål av backarna i Elitserien två säsonger, flest mål av backarna två säsonger", skriver förbundet i sin motivering. 

Utöver sina meriter i Elitserien och Tre Kronor gjorde den nu 49-årige Johansson en säsong i KHL, en i NHL och en i NLA. 

"Tillsammans med 14 andra spelare medlem i 200-klubben, 204 matcher med Tre Kronor, 26 mål. Spel i Schweiz, KHL  och NHL med Chicago Black Hawks och Florida Panthers. Vinnare av Guldhjälmen säsongen 2010/11, Guldpucken 2009/10, Salming Trophy 2009/10, inröstad två gånger i All Star Team i svensk ishockey. Enormt fina ledaregenskaper, under 13 säsonger hade Magnus bokstaven C på sin tröja, i Tre Kronor var han lagkapten tre säsonger, assisterande i fyra."

Magnus Johansson kommer att få ta emot utmärkelsen när Tre Kronor möter Schweiz i Scandinavium torsdag 4 maj. 

HOCKEY HALL OF FAMES INVALSKOMMITTÉ
Peter Forsberg, ordförande
Hasse Andersson
Lars Granqvist
Jan Bengtsson
Lars G Karlsson
Stefan Ladhe, sekreterare

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)