HockeyNews
PLUS

Luleå jobbar i kulisserna för chans på drömvärvning: "Vi gillar Pontus"

(23219) Pontus Andreasson / Luleå
Bildbyrån

Publicerad: 31 januari 2023

FacebookXWhatsApp
Pontus Andreasson kämpar för att ta en plats i NHL hos Detroit den här säsongen.
Till hösten kan den vasse forwarden vara tillbaka i SHL – och Luleå.

Det blev stor succé i Luleå för Munkedals-fostrade Pontus Andreasson förra säsongen då norrbottningarna nådde SM-final. Tillsammans med Linus Omark hade Luleå en poängstark duo i absolut toppklass.

Andreasson gjorde 18 mål för Luleå i grundserien och totalt 38 poäng. I SM-slutspelet blev det ytterligare 13 poäng (8 + 5) på 13 matcher. Hans starka säsong gav honom ett ettårskontrakt med NHL-klubben Detroit.

24-årige Andreasson håller till i farmarlaget Grand Rapids där han har producerat 18 poäng (9 + 9) på 36 AHL-matcher. Hans förra SHL-klubb Luleå följer honom noga i Nordamerika.

Och skulle chansen dyka upp att få tillbaka Andreasson har Luleå dörren öppen åt honom.

– Det har vi alltid. Vi gillar Pontus, absolut ska vi försöka få honom att spela här om han vänder hem, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

LÄS MERTränaren om svenskens framtid: "Upp till honom att bevisa"

Detroit ligger för närvarande utanför slutspelsplatserna i NHL. Klubbar som blir avsågade från slutspelet brukar släppa fram debutanter så att de får mäta sina krafter med de bästa. Men det sker längre fram under säsongen.

– Först ska han väl ta plats i NHL. Jag har sett en del matcher och jag tycker att han gör det bra i AHL. Han lär nog vara ganska nära att få prova i alla fall, säger Ulf Engman.

Pontus Andreasson spelade juniorhockey i Frölunda innan han slog igenom i Björklöven i Hockeyallsvenskan varifrån han hämtades till Luleå.

– Det är åtminstone en handfull av klubbarna i SHL som har meddelat att de är intresserade av honom om han bestämmer sig för att vända hem efter den här säsongen, säger Andreassons agent Martin Nilsson till NSD.

Nu återstår det en hel del av den pågående säsongen så inga beslut om framtiden är fattade. Men Pontus Andreasson trivdes i Luleå

– Och han har sagt att det är Luleå Hockey han först vill lyssna på om det blir så, säger agenten Martin Nilsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!