HockeyNews
PLUS

Klasen är klar – så säger Djurgården om Huddingekamraten Axelsson

(25100) Linus Klasen Dick Axelsson
Bildbyrån

Publicerad: 25 oktober 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Linus Klasen, 36, och Dick Axelsson, 35, har spelat i Hockeyallsvenskan tillsammans i Huddinge.
Nu har Klasen skrivit på ett treårskontrakt med Djurgården. Och Dick Axelsson har precis dragit igång säsongen i division 3. Med ett hattrick…

Året var 2006. Huddinge IK spelade i Hockeyallsvenskan. Den då 20-årige Linus Klasen blev poängkung genom att göra 50 poäng (16 mål, 34 assist) på 44 matcher. Den ett år yngre Dick Axelsson blev trea i den interna poängligan genom att skramla ihop 21 poäng (13 + 8) på 25 matcher.

Det har gått 16 år sedan Linus Klasen och Dick Axelsson spelade i samma lag. Efter året i Hockeyallsvenskan med Huddinge tog de klivet till SHL då Klasen gick till Södertälje och Axelsson till Djurgården. Sedan dess har de båda haft framgångsrika och långa karriärer.

Under måndagen blev det officiellt att Linus Klasen skrivit på ett treårskontrakt med Djurgården. Förra säsongen gjorde Dick Axelsson ännu en sen comeback för Stockholmsklubben då han skrev på dagen före nyårsafton. I SHL gjorde Axelsson 13 poäng (5 + 8) på 19 matcher. Även 2019 gjorde han en sen comeback då han anslöt till Djurgården i mitten av november. Men 2022 ser det inte ut att bli någon comeback för Axelsson. Även om han gjorde tre mål i sin första match för Brödernas i division tre.

– Nej, det är avskrivet. Det är han och jag överens om… säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.

I Linus Klasen får Djurgården in massor av kreativitet. Treårskontraktet blev nyligen klart.

– Det sajnade vi i fredags tror jag det var, säger Stoppel.

Klasen visade i Luleå 2020/2021 att han håller toppklass. Då gjorde han 42 poäng (14 mål, 28 assist) på 50 SHL-matcher.

LÄS MEROfficiellt: Linus Klasen återvänder till svensk hockey – klar för Djurgården

– Skicklig har han alltid varit och under tiden i Luleå har han utvecklat en tävlingsattityd. Det får honom att göra det andra jobbet också. Det tycker jag att han visade under året med ”Bulan” (tränaren Thomas Berglund) i Luleå att han kan jobba hårt om det behövs, säger Stoppel.

Fram tills nyligen spelade Klasen för Visp i andraligan i Schweiz och stod för tolv poäng (2 + 10) på åtta matcher. Även Södertälje var långt framme och vill ha in den skicklige playmakern i sitt lag, men det blev för mycket pengar.

– Det är en hyfsat dyr affär, men vi får, som vi ser det, mycket kvalitet för pengarna också. Jag tror att vilken SHL-klubb som helst hade velat ha honom. Men med tanke på situationen vill han inte flytta runt. Stockholm är hans bas ändå, säger K-G Stoppel.

Hur tänker ni använda honom?

– Det är klart att han tillför mycket. Vi har ett bra powerplay nu, men det blir en ytterligare dimension att kanske få två riktigt bra powerplay. Han kommer säkert att ta plats i någon av toppformationerna. Nu har vi sett att de unga går jättebra tillsammans också. De har en kemi sedan tidigare och tänker hockey likadant höll jag på att säga.

Djurgården och Linus Klasen har haft en löpande kontakt, men Klasen var själv drivande på slutet.

– Jag hade ett samtal med honom i somras, som sagt, och hörde mig för om hans situation. Då fick jag lite indikationer på att det var dags. I och med hans familjesituation ville han påskynda det där. Sedan har det bara rullat på.

Hur snabbt kan han komma igång?

– Vi hoppas att han ska kunna vara igång till helgen.

Djurgården har hemmamatch på Hovet på lördag mot Vita Hästen. Men i och med att det är match mot SSK på fredag hinner Klasen inte få någon riktig träning med Djurgården inför mötet med Vita Hästen.

– Vi ser hur allting faller sig. Vi har en förhoppning om lördag så får vi se. Men vi har också ett derby som väntar. Det är inte att han kommer ringrostig utan han har lirat där nere.

På onsdag nästa vecka är det säsongens första derby mellan AIK och Djurgården i Avicii Arena. Då lär det bli utsålt i och med att även Djurgårdens supportrar tillåts vara på plats efter en del turer.

LÄS MEREfter massiva kritiken – backar om fansen på derbyt: "Tar åt sig"

Och Linus Klasen kommer att bli en publikmagnet för Djurgården framöver.

– Det är klart att det säkert kommer att påverka. Alla vill se en så pass duktig hockeyspelare. Nu har vi ett duktigt hockeylag, men det här blir en dimension av spelare.

Djurgården möter Mora under onsdagen och då väntas lagkaptenen Marcus Krüger vara tillbaka efter att ha missat fredagens match mot Björklöven.

– Han var sjuk, men han är igång och tränar igen, säger K-G Stoppel.

Backen Kevin Karlsson tros också kunna göra comeback efter några missade matcher.

– Han var också igång och tränade så alla är mer eller mindre friska och klara.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!