HockeyNews
PLUS

Klart: Brandon Manning debuterar i första backpar

(30099) Brandon Manning och Connor McDavid med Lövenlogga
Bildbyrån

Publicerad: 22 november 2023

FacebookXWhatsApp
Brandon Manning är på plats i Björklöven och spelar redan ikväll mot AIK.
– Han är precis det vi har letat efter. Jag tycker att man väldigt snabbt ser att han är pucksäker och sätter enkla spel på bladet. Det är inte så flashigt alla gånger utan simpelt. Han ser lätt ut i kroppen trots att han inte har spelat och givetvis kommer det vara en tid för anpassning och att komma in i allting, säger tränaren Viktor Stråhle till Västerbottens-Kuriren.

När Björklöven presenterade laguppställningen för kvällen finns Brandon Manning med i första backpar med Daniel Rahimi.

Manning hamnade lite i skymundan av Brynäs tunga NHL-värvning Jordie Benn.

Men även Björklövens nye back har tung erfarenhet från NHL. Sammanlagt 255 matcher utspridda över åtta säsonger i Philadelphia Flyers, Chicago Blackhawks och Edmonton Oilers. 

2015-2017 var han stadigt närvarande på isen för Flyers – och fick stor uppmärksamhet. Även för att “sakna klass”, enligt Connor McDavid som bröt nyckelbenet efter en tackling från Manning. 

Senare valde dock Edmonton att värva Manning efter att ha stämt av med McDavid. 

– När vi väl spelade tillsammans var det några lagkamrater som skämtade om det så han blev väl lite trött på det, så vi pratade ut och allting kändes bra efteråt då vi även spelade tillsammans, säger Manning till VK

Senare under karriären blev han avstängd i fem matcher för att ha uttryckt rasism på isen i en AHL-match. Manning bad om ursäkt efter matchen och i uttalanden i samband med avstängningen. 

– Det var olyckligt där jag antydde något kring hans spelstil och han fick för sig att jag pratade om honom som person och färgen på hans hud, vilket inte stämde. Tyvärr med hur allt hände och hur världen är i dag så fick jag inte möjlighet att försvara mig själv och förklara det. Jag fick bara acceptera det och gå vidare, säger Manning till VK. 

Nu kommer han till Björklöven efter två säsonger i Straubing Tigers i tyska ligan. Familjefadern har fått tillåtelse att åka hem till Nordamerika över jul. 

Per Kenttä berättar för Hockeynews: 

– Jag tycker att vi har ett bra lag så jag vill inte prata om drömvärvningar hit och dit men jag tycker att han fyller en funktion som vi har saknat i den här lagbygget. Nu får vi in en stark, defensiv back, eller rättare sagt en tvåvägsback som har styrkor i defensiven som vi ska kunna lita på i såna situationer. 

Kenttä påtalar för Hockeynews att Brandon Manning även spelat power play i Tyskland. 

– Tränarna får bestämma om han kommer att göra det hos oss. 

Själv säger Manning till VK: 

– Jag har alltid varit en tvåvägsback. Jag har använt min fysik mycket för att ta mig framåt i hockeykarriären i Nordamerika och satt stolthet i att vara bra defensivt och flytta upp pucken till forwards. Och min skridskoåkning har hjälpt mig både defensivt och offensivt. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)