HockeyNews
PLUS

Kanada: Samtliga våra KHL-spelare bör lämna Ryssland och Belarus

(24745) Calof Ho-Sang Curran
Bildbyrån

Publicerad: 28 september 2022

FacebookXWhatsApp

Kanadas regering uppmanar samtliga sina medborgare i både Ryssland och Belarus att lämna respektive land.

Nästan 50 kanadensiska spelare finns i KHL och så sent som på onsdagen blev den tidigare HV71-spelaren Hunter Shinkaruk klar för ryska Neftechimik Nizjnekamsk.

USA:s ambassad i Moskva uppmanar sina medborgare att lämna Ryssland. Det inbegriper de 14 amerikanska KHL-spelarena runt om i den ryska hockeyligan.

Kanada är det land i hockeyvärlden som även denna säsong, trots Rysslands pågående invasion av Ukraina, har exporterat flest spelare till KHL. För närvarande är det 48 kanadensiska spelare i Ryssland, Belarus och runt om i ligan.

I likhet med USA vill Kanada att samtliga medborgare lämnar Ryssland. Redan den 24 februari, startdagen för Rysslands invasion av Ukraina, kom den uppmaningen från den kanadensiska regeringen. Och från och med den 5 mars gick samma kallelse till de kanadensare som befinner sig i Belarus.

Fastän Kanadas regering har varnat de kanadensiska KHL-spelarna för att vara kvar i Ryssland och Belarus fortsätter nästan 50 man att spela ishockey i KHL.

”Vår regering har varit väldigt tydlig. Kanadensare bör undvika alla resor till Ryssland och Belarus. Om de är i Ryssland eller Belarus bör de lämna nu. Vår förmåga att bistå med konsulära tjänster kan komma att bli mycket begränsade”, skriver Adrien Blanchard, pressekreterare hos Kanadas utrikesminister Melanie Joly, i ett mejl till nyhetsbyrån Canadian Press.

LÄS MERAmbassadens uppmaning till KHL-spelarna: "Lämna Ryssland omedelbart"

Kanada har sedan starten av Rysslands krig mot Ukraina bistått Ukraina med 626 miljoner dollar i militärt stöd och drygt 300 miljoner dollar i humanitär hjälp.

Canadian Press har skickat sms till nio av de kanadensiska spelarna för att få information om hur spelarna har fått garantier från KHL eller sina klubbar när det gäller den personliga säkerheten. Ingen av de nio har återkommit med svar till nyhetsbyrån.

”Som kanadensare är det här värden vi håller högt. Idrottsutövare som bestämmer sig för att spela och förknippas med Ryssland och Belarus bör förklara sina beslut för allmänheten”, skriver Adrien Blanchard.

Spelaragenten Ritchie Winter, som representerar tre kanadensare i KHL, menar att det är upp till varje individ att fatta beslut om att spela i KHL.

– I slutändan är de makar och fäder som har skyldigheter gentemot sina familjer. Om du är en ung familj med begränsade tillgångar om du tillbringat den mesta tiden i farmarligorna finns det en önskan om att ta hand om din familj, säger Winter till Canadian Press.

Fakta/Kanadensiska KHL-spelare som har ett förflutet i svensk hockey

Andrew Calof, f, Amur Chabarovsk (Växjö och Skellefteå), Anthony Camara, f, Neftechimik Nizjnekamsk (HV71), Kodie Curran, b, Metallurg Magnitogorsk (Rögle), Brandon Gormley, b, Sotji (Frölunda och Mora), Josh Ho-Sang, f, Salavat Julajev (Linköping och Örebro), Shawn Lalonde, b, Dinamo Minsk (Färjestad), Brett Pollock, f, Kunlun (Södertälje), Hunter Shinkaruk, f, Neftechimik Nizjnekamsk (HV71).

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!