HockeyNews
PLUS

IIHF:s besked: Ryssland och Belarus inte välkomna förrän kriget är slut

(27557) Luc Tardif
Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Publicerad: 17 april 2023

FacebookXWhatsApp
Ryssland och Belarus kommer inte att välkomnas tillbaka av Internationella ishockeyförbundet (IIHF) förrän anfallskriget mot Ukraina är över.
Det är redan bestämt att nationerna missar ishockey-VM även nästa säsong.

Det blir inget spel i internationella ishockeyturneringar för Ryssland och Belarus förrän efter VM i Tjeckien 2024. Det är redan fastslaget.

– Jag hoppas att Ryssland och Belarus kommer att komma tillbaka så fort som möjligt, för det skulle betyda att kriget är över, säger IIHF-presidenten Luc Tardif i samband med damernas VM i Brampton, Ontario, enligt nyhetsbyrån AP.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina med hjälp av Belarus har fått konsekvenser sportsligt. Ryssland har fråntagits VM 2023 i St Petersburg, vilket har flyttats till Finland och Lettland och den stora hockeynationen missar minst tre raka VM-turneringar.

– Det är en fråga om säkerhet för fansen och våra lag. Utan visum går det inte att resa. Och ingen vet hur länge det här kommer att ta, fortsätter Tardif.

LÄS MERRobin Press uppges skriva nytt KHL-kontrakt igen – flyttar i Ryssland

Senast det ryska herr- och damlaget deltog i ett mästerskap var vid OS i Peking i februari 2022 kört före Rysslands invasion av Ukraina. I OS tävlade Ryssland under neutral flagg på grund av en gällande dopingdom vars omfattning i och med det har löpt ut.

Om avstängningen förlängs bortom 2024 riskerar Belarus att missa OS i Milano/Cortina 2026 eftersom nationen under 2025 måste kvala för att ha en chans att vara med i OS.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!