HockeyNews
PLUS

Flyttade till USA som 13-åring: "Har lärt mig att uppskatta hockeylivet nu"

(20243) Oscar Dansk
Bildbyrån

Publicerad: 22 juli 2021

FacebookXWhatsApp

Oscar Dansk har fått uppleva hockeylivet i Vegas och han var bara 13 år när han flyttade över till USA första gången.

Nu är rätt läge att testa en ny utmaning i karriären enligt 27-åringen.

– Spartak hörde av sig tidigt och jag kände att det var en prestigefylld roll jag blev erbjuden. Jag vill fortsätta utvecklas och vinna med Spartak, så enkelt är det, säger Dansk till HockeyNews.se.

Den tidigare JVM-målvakten har spelat pojklagshockey i USA, juniorhockey i Kanada, fem år i NHL och AHL tillsammans med två SHL-säsonger på lån till Rögle BK.

När Spartak Moskva visade ett tidigt intresse och erbjöd honom en viktig roll i KHL-klubben så tvekade inte den svenske målvakten.

– Jag har spenderat halva mitt liv där borta och tänkte inte så mycket på något sånt här just då men när Spartak dök upp och var sugna så kändes det till slut som ett ganska givet val för mig. Det känns kul att få det här förtroendet, säger Dansk till HockeyNews.se.

Dansk har varit utlånad till Rögle i två säsonger tidigare. Foto: Bildbyrån

Han är redan på plats i den ryska huvudstaden och har fått bekanta sig med omgivningen i det som kommer att vara hans hem under två säsonger.

– Vi har en camp här snart en bit utanför Moskva på en anläggning. Vi kommer köra ett par veckor där innan försäsongsmatcherna drar igång, säger han.

I fjol gjorde Dansk en NHL-match för Vegas och ytterligare elva stycken för Henderson Silver Knights som gjorde sitt första år i AHL.

LÄS MER: Seattle valde två svenskar – här är hela listan

– Det var synd att det var ett sånt år för vi hade gärna haft en normal säsong och fått känna på allt runt omkring. Det finns en bra fanbase i Vegas och det kommer vara en ny hall klar  om ett par år och dom vet hur man skapar ett bra arrangemang runt hockeyn. Det kommer bli kul för alla som får lira där framöver, säger Dansk.

Redan som 13-åring flyttade han över USA och spelade pojklagshockey i Minnesota.

Fem år senare draftades Väsbyprodukten av Columbus men det var efter flytten till Vegas som han fick chansen att NHL-debutera.

Dansk flyttade till Vegas 2017. Foto: Bildbyrån

Åren i Nordamerika har varit lärorika och erfarenheterna betyder mer idag.

– Jag har lärt mig att uppskatta sporten och hockeylivet mer nu än när jag var yngre. Då var det stort fokus på draften och sedan ta sig in i organisationen som var Columbus för min del. Man är ung och lite naiv och allt är intensivt men rent generellt kan jag njuta av allt mer idag och det kan jag utnyttja när det gäller mitt spel och den lärningsprocessen som pågår ständigt, säger han.

Dansk NHL-debuterade när Vegas gjorde sitt första år i ligan och klubben gick till Stanley Cup-final mot Washington.

LÄS MER: Genomgång: Så bra är Brynäs – lagdel för lagdel

– Jag har haft möjligheten att spela med killar som kommer vara med i Hall of Fame och som man kan lära sig väldigt mycket av. Jag har varit runt Fleury (Marc-André) nu i senaste fyra åren och han hade kanske sitt bästa år nu som 37-åring. I början av min proffskarriär tog jag inte in lika mycket men nu kan jag lära mig mer av olika spelare. Jag känner att jag kommer över till Ryssland nu med mycket erfarenhet.

Var med och föll i JVM-finalen mot Malmö på hemmaplan 2014. Foto: Bildbyrån

Två år i Ryssland innebär att Dansk får en möjlighet att visa upp sig internationellt och slåss om en plats i Tre Kronor under året.

Han har två JVM-silver med Juniorkronorna från 2013 och 2014.

– Kontraktet här är på två år. Jag är väl i en mellanålder nu och det känns som att tiden gick fort så var man plötsligt sju-åtta år in i karriären. Men just på grund av det känns det här otroligt inspirerande och kul med en ny liga och ett bra lag som jag hört bra saker om när det gäller organisationen och fansen. Jag ser verkligen fram emot säsongen nu.

Han blir inte ensam svensk i Spartak Moskva nästa säsong. Tim Heed och Emil Pettersson gör sina första säsonger i klubben precis som fystränaren Kristian Skarphagen och målvaktstränaren Nizze Landén.

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!