HockeyNews
PLUS

Fick sparken i Tyskland – men nobbade SHL-klubbar

(31892) Jan-Axel Alavaara
Mattias Ek/Hockeynews

Publicerad: 5 februari 2024

FacebookXWhatsApp
Jan-Axel Alavaara, 48, fick överraskande sparken av den tyska storklubben Adler Mannheim.
Då fick han istället prata med intresserade SHL-klubbar.
– Det var väl lite snack på några ställen i alla fall, säger han till Hockeynews.

Sedan 2018 hade Jan-Axel Alavaara varit sportchef för Adler Mannheim. Han hade till och med precis förlängt sitt kontrakt till 2026 då blixten slog ned.

Alavaara fick tillsammans med den svenske huvudtränaren Johan Lundskog sparken.

– Det var i slutet av oktober, början av november, allt var frid och fröjd och vi bra i CHL då och ledde serien. Då var man en jättebra manager och de tyckte att allt gick åt rätt håll, säger Alavaara till Hockeynews i samband med Djurgården-Västerås på Hovet i Stockholm.

Han fortsätter om den hårda baksidan i hockey-Europa.

– Så hade vi en tung period därefter med många skador. Vi hade många av de bästa forwardsen borta och vi släppte väl in alldeles för mycket mål och förlorade lite lätta matcher. Så här i efterhand borde man väl ha lagt om spelet lite snabbare då. Några veckor senare, när man hade förlorat fem av sex, då finns det inte mycket tålamod mer. Då bestämde sig ägarna för att rensa bort mig och Johan och börja på nåt helt nytt. Det är så det kan gå där nere.

Hur upplevde du det?

– Man är mest förvånad över situationen. Jag vet ju själv att jag har försökt göra allting. På fyra veckor blir man inte en mycket sämre manager. Det är bara det att då finns inte tålamodet.

ANNONS

Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Vad fick du för förklaring?

– Det är alltifrån att ägaren känner att han vill ge fansen nytt hopp och gå i en annan riktning.

Jan-Axel Alavaara och Mannheim gjorde en ekonomisk uppgörelse kort efter det att han fick sparken.

– Jag kände att jag inte vill sitta där och vara beroende av dem utan ville bara göra upp och göra klart det så snabbt som möjligt. Den sista december gjorde vi en deal. Ifall det skulle dyka upp nåt annat så kunde jag hoppa på det direkt.

Jan-Axel Alavaara, som förutom att ha varit assisterande tränare i Modo, har tidigare varit NHL-scout åt Buffalo. Den här gången var det en annan NHL-klubb som erbjöd honom ett scoutjobb.

– Seattle hörde av sig och det kändes bra med det de sökte.

Alavaara har lett Adler Mannheim till ligaguld under sin tid i Tyskland och han har trivts med att vara manager. Han har lyckats värva en rad spelare som han scoutat i SHL.

– Självklart är det roligt. Det är en av Europas största klubbar med en arena för 14 000 och nästan 8 000 säsongskort sålda. Det är häftigt på det sättet. Det finns mycket resurser och det är mycket att dra runt. Det är en NHL-klubb i ett lite mindre format.

Samtidigt är det ett slitsamt jobb.

– Sex år, man är anträffbar på telefonen dygnet runt, så det är ganska skönt också att ta ett steg tillbaka och vara ute i arenorna och titta på ishockey. Jag saknar inte att alltid måste ta det sista beslutet. Det är ganska behagligt.

LÄS MERDe styr spelarjakten i SHL – här är deras egna kontrakt

Jan-Axel Alavaara har ett aktat namn som sportchef och han medger att det var SHL-klubbar som hörde av sig till honom.

– Det var väl lite snack på några ställen i alla fall. Men jag kände att dels har vi kvar ett hus i Övik som vi byggde innan vi flyttade till Mannheim och vi har aldrig bott där så vi kände familjemässigt att det skulle vara trevligt att bo där tillsammans. Dels var scoutingjobbet mer lockande då, att vi kan bo där tillsammans istället för att bo på olika håll.

Vilka SHL-klubbar var du i kontakt med…?

– Det är väl några som söker sportchef…

I SHL har Oskarshamns Thomas Fröberg ett utgående kontrakt medan Rögle har Hampus Sjöström som tillförordnad sportchef efter Chris Abbott.

Alavaara:

– För mig var det ganska klart direkt, och Seattle var så tidigt ute, jag hoppade på det. Det var enkelt, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)