HockeyNews
PLUS

Fetisovs utspel – hoppas att Ovetjkin blir politiker i Ryssland

(28351) Fetisov Ovetjkin
(c) photo.khl.ru Alexej Bezzubov/Bildbyrån

Publicerad: 16 juni 2023

FacebookXWhatsApp
Den ryske politikern och före detta storbacken Vjatjeslav Fetisov ser en blivande rysk politiker i Washington-stjärnan Alexander Ovetjkin.
– Ovetjkin har politisk potential, men vad han vill göra efter sin karriär är hans beslut, säger Fetisov till Match TV.

Rysslands före detta idrottsminister Vjatjeslav Fetisov gör som president Vladimir Putin och hyllar Washingtons lagkapten Alexander Ovetjkin under Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina.

Som spelare vann Fetisov, 65, två OS-guld och sju VM-guld med Sovjet. Han spelade även hem två Stanley Cup-titlar med Detroit i slutet på 1990-talet.

Efter spelarkarriären blev han i början av 2000-talet utsedd till idrottsminister av president Vladimir Putin. Fetisov är en högt uppsatt rysk politiker och står under sanktioner i väst på grund av Rysslands invasion och krig mot Ukraina.

Och han uppskattar att Ovetjkin inte tagit avstånd ifrån Putin. Tvärtom. Under många år har den ryske NHL-spelaren i olika sammanhang hyllat presidenten.

– ”Sasja” är en mångfacetterad person. Jag respekterar honom. Han är djup, känslomässig, säger Vjatjeslav Fetisov i en intervju med Match TV.

– När jag spelade hockey kunde jag knappt föreställa mig att jag en dag skulle bli politiker. Ovetjkin har tillräckligt med politiska uttalanden, och han gör det konsekvent, även om det inte är en lätt historia i världen just nu. Det är faktiskt en stor ära. Få människor har råd med detta. Speciellt när du bär en ”Team Putin”-t-shirt och du har ett foto med presidenten på din profilbild på sociala medier. Alla ser det. Så i denna mening har Ovetjkin politisk potential, men vad han vill göra efter sin karriär är hans beslut... säger Fetisov.

LÄS MERIIHF:s besked: Ryssland och Belarus inte välkomna förrän kriget är slut

Nyligen prisade Alexander Ovetjkin av Vladimir Putin tillsammans med andra tidigare Dynamo Moskva-stjärnor. Ovetjkin har sagt att han inte vill ha krig mot Ukraina, men har inte tagit avstånd från Putin.

Fetisov fortsätter om Ovetjkin:

– Viktigast av allt, jag dömer av min egen erfarenhet, en person måste välja vad som ger honom nöje. Du behöver inte göra saker som är svåra. Du måste förstå att du kan vara användbar. Att du kommer att vara den som alla tittar på. Och samtidigt måste man fatta beslut. Det här är ingen enkel sak alls. Men låt oss hoppas att Alexander Ovetjkin efter sin hockeykarriär, oavsett var han jobbar, kommer att vara användbar för sig själv och för oss alla.

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!