HockeyNews
PLUS

En skrällarnas dag i OS - Danmark imponerar återigen mot topplagen

(22273) Simon Hrubec
Bildbyrån

Publicerad: 12 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Dagens OS-matcher har bjudit på en hel del hockeygodis. För den som föredrar David framför Goliat har den varit ännu bättre.

Det var ingen dålig start på hockeylördagen, när Kanada ställdes mot USA. Det är ett av hockeyvärldens hetaste derbyn. Oftast är det Kanada som går segrande ur striden, men den här gången såg en Skellefteåspelare till att utgången blev annorlunda.

Strauss Mann är ett känt namn i Sverige numera, men riktigt lika känd är han inte i hemlandet. Något som det nu lär bli ändring på. 23-åringen banade nämligen vägen för en amerikansk seger mot rivalerna i norr.

Inledningen var däremot inte den Mann hade hoppats på. Efter bara en minut och 24 sekunder hade Mat Robinson inlett målskyttet för Kanada. Därefter tog USA mer och mer plats i matchen, och höll alltjämt Kanada på avstånd.

Trots en kanadensisk kraftsamling i slutet kunde Strauss Mann hålla tätt, och noterades för 35 räddningar på de 37 skotten. I och med morgonens vinst, kan amerikanerna nu stoltsera med en serieledning, efter att ha vunnit mot både Kanada och Kina. 

Kanada–USA 2–4 (1–2, 1–1, 0–1)
Mål, KAN: Mat Robinson, Corbin Knight
Mål, USA: Andy Miele, Ben Meyers, Brendan Brisson, Ken Agostino
Skott: 37–27 (12–13, 8–9, 17–5)


Tyskland vann, men släppte in fler mål än väntat mot Kina
Det här skämtats friskt om Kinas deltagande i olympisk hockey. Egentligen är det kulmen av ett flera år långt arbete som ligger bakom, framförallt genom KHL-laget Kunlun Red Star. Med en svår grupp, och en inledningsmatch mot USA där man släppte in åtta mål, var dagens match Kinas enda hopp.

Tyskland var av naturliga skäl de givna favoriterna. Att de vann är nog inte något som förvånar någon. Men att Kina lyckades göra två mål fick folk att höja på ögonen.

Tyskarna fick sitt första mål bortdömt. Men kvalitéskillnaden syntes ändå. I den första perioden gjorde man ytterligare två mål, som båda räknades. Tidigt i andra målade även Dominik Kahun för tyskarna.

Kina, eller Kunlun Red Star, har kämpat i uppförsbacke i flera år. Ibland har de lyckats vända matchen, men oftast inte. Man kom dock ganska nära, efter att både Parker Foo och Tyler Wong nätat för Kina. Mycket mer mäktade man inte med, men det var ändå en insats som gav positiva känningar för det i OS undergångstippade Kina.

Tyskland–Kina 3–2 (2–0, 1–1, 0–1)
Mål, TYS: Marcel Brandt, Korbinian Holzer, Dominik Kahun
Mål, KINA: Parker Foo, Tyler Wong
Skott: 38–16 (17–6, 12–8, 9–2)

Målfest när Tjeckien besegrade rivalerna
Det var ingen vidare start för Tjeckien när man förlorade mot Danmark under lagets första match. Tjeckerna var revanschsugna, och mötte ett guldtippat Ryssland.

Det var rena rama målfyrverkeriet vi bjöds på. Det började lite trevande med varsitt mål i första perioden. Efter periodspausen var det en annan visa. Ryska Nikita Nesterov fick in en puck i powerplay. Men efter att Dmitri Voronkov visats ut för en otillåten tackling mot huvudet kunde tjeckerna göra två snabba mål.

Väl i tredje utökade tjeckerna sin ledning genom Lukas Klok. På det svarade ryssarna rappt, och man gjorde tre mål på fem minuter. Det var glada miner i det ryska båset. Men det satte Tomas Hyka stopp för när han kvitterade matchen.

På övertid var det Tjeckien som fick med sig extrapoäng när Libor Sulak nätade. En vinst visserligen, men Tjeckien hade behövt samtliga poäng för att göra större väsen av sig framöver.

Tjeckien–ROC 3–2 (1–1, 2–1, 2–3)
Mål, TJE: Tomas Kundratek, David Krejci, Michael Spacek, Lukas Klok, Tomas Hyka, Libor Sulak
Mål, ROC: Vladimir Tkatjov, Nikita Nesterov, Kirill Semjonov, Arsenij Gritsjuk, Andrej Tjibisov
Skott: 29–41 (6–12, 11–16, 12–10, 0–3)

Danmark fortsätter göra succé
Det var inte många som trodde att Danmark skulle vara såhär bra. Inte danskarna heller. Men man börjar bli de olympiska spelens skrällag.

Trots ett tidigt schweizisk mål så var det Danmarks tur att ta över matchen ordentligt. Med två mål inom loppet av 21 sekunder så hade man tagit ett fast grepp om matchen.

Den ledningen skulle man hålla i och utöka. När det var dags för den tredje och sista perioden stod ledde man med tre mål mot ett. En ledning som Nicolai Meyer utökade tidigt i tredje perioden.

Hoppet tändes för Schweiz när man gjorde två mål. Man tog ut målvakten i hopp om att utjämna matchen. Men då klev Frederik Storm in och satte pucken i en tom kasse.

För Danmark är det här en jätteseger. Man är nu två i gruppen, och har två poäng ned till trean Tjeckien. För Scweiz är läget mer dystert. Med ett ynka poäng ligger man definitivt sist i sin grupp.

Schweiz–Danmark 3–5 (1–0, 0–3, 2–2)
Mål, SCH: Enzo Corvi, Romain Loeffel, Fabrice Herzog
Mål, DAN: Peter Regin, Frederik Storm 2, Mikkel Böedker, Nicolai Meyer, 
Skott: 31–30 (7–9, 10–11, 14–10)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!