HockeyNews
PLUS

Efter kontraktsbrottet – Ryssland kan slängas ut

(30732) Fedotov Tardif
Bildbyrån

Publicerad: 18 december 2023

FacebookXWhatsApp
Det var ett kontraktsbrott när Philadelphia-målvakten Ivan Fedotov skrev på för KHL-klubben CSKA Moskva efter avklarad militärtjänst i Ryssland.
Det fastslår Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Överklagan leder ingen vart. Sanktionerna mot CSKA Moskva och målvakten Ivan Fedotov kvarstår. Det meddelar IIHF efter att ha gått igenom fallet ytterligare en gång.

Den ryske OS-guldvinnande målvakten Ivan Fedotov, 26, hade skrivit på för NHL-klubben Philadelphia Flyers där han skulle spela 2022/2023. Men hemma i Ryssland hämtades han i hemmet för att genomgå obligatorisk militärtjänstgöring så det blev ingen ishockey i NHL för Fedotov. Däremot flyttades kontraktet fram i tiden och skulle gälla för 2023/2024.

Istället för att fullfölja sitt kontrakt med Philadelphia skrev Fedotov på för CSKA Moskva. Det fick till följd att Ivan Fedotov har blivit avstängd i fyra månader fram till årsskiftet 2023/2024. Dessutom har CSKA Moskva straffats för att ha uppmuntrat Fedotov att skriva på för arméklubben trots att visste, eller borde ha vetat, att han hade ett gällande kontrakt med Philadelphia.

IIHF:s oberoende disciplinpanel avslår därför överklagan.

– Vi välkomnar IIHF:s disciplinpanels beslut, säger IIHF-presidenten Luc Tardif i ett pressmeddelande.

LÄS MERBåde målvakten och CSKA straffas efter kontraktsbrottet

Han fortsätter:

– Beslutet stöder IIHF:s starka tro att alla professionella spelares kontrakt måste respekteras.

Ivan Fedotov är därför inte tillåten att spela med sitt lag eller delta i någon tävling nationellt eller internationellt fram till 2024. CSKA Moskva är förbjudet att genomföra internationella övergångar fram till den 10 augusti 2024.

Men faktum är att Ivan Fedotov, trots sanktionerna, har spelat för CSKA Moskva i KHL. Han har spelat inte mindre än 23 matcher under säsongen.

Enligt Luc Tardif måste Rysslands ishockeyförbund följa besluten från IIHF.

– Nu beror allt på hur ryska förbundet reagerar på disciplinnämndens beslut. Om ryska förbundet vill förbli i den internationella familjen måste den tvinga CSKA och Fedotov att följa IIHF:s beslut, säger Tardif, enligt Match TV.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)