HockeyNews
PLUS

DIF-kaptenen: "Börjat sätta en bra mentalitet i gruppen från start"

(9652) Jacob Josefson-redigerad12
Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Publicerad: 30 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Förra säsongen återvände Jacob Josefson till Djurgården från Buffalo och stockholmarna nådde SM-final för första gången på nio år.
Inför årets säsong återvänder Patrik Berglund till Sverige från Buffalo och han har också valt Djurgården.
– Jättekul, så klart. Alla vet, han är en fantastisk hockeyspelare, så vi är väldigt glada att han ville komma till oss, säger Josefson till HockeyNews.se.

På fredagen börjar tävlingssäsongen för Djurgården med match borta mot Tychy i Champions Hockey League.

Det var genom en bra start för Jacob Josefson i CHL som återkomsten till Djurgården blev så lyckad.

Redan i sin första tävlingsmatch i Djurgårdströjan, efter åtta och ett halvt år, slog Josefson till med två mål och en assist i 6-1-vinsten mot Trinec i Tjeckien.

Nu har Djurgården laddat för CHL-premiären.

– Vi ser fram emot en bra start och det är kul att komma iväg med laget. Det blir två ställen som jag inte har varit på, Tychy i Polen, och Wien i Österrike. Det blir en bra erfarenhet så vi hoppas få en bra start och kör vidare från det, säger Josefson inför de dubbla bortamatcherna mot Tychy och Vienna Capitals.

Djurgårdskaptenen Jacob Josefson i CHL förra hösten. Foto: Bildbyrån.

Förra hösten vann Djurgården borta mot Trinec och Storhamar i CHL-upptakten. Men sedan blev det förlust i tre av de fyra återstående matcherna i gruppspelet och slutspelschansen dog.

– Vi fick en väldigt bra start förra året. Sen… ja… gick vi ner oss lite och jag vet inte om vi var inne i en tuff träningsperiod eller inte. Det är så klart att göra ett bättre ett resultat i år och vinna alla matcher vi ställer upp i. Det ska bli roligt att det drar igång med tävlingsmatcher nu.

Djurgården har haft en stor spelaromsättning även inför denna säsong. Jacob Josefson har till exempel blivit av med sina båda kedjekamrater Daniel Brodin och Jakob Lilja. Trion var SHL:s bästa under de första månaderna förra hösten.

– Jag tror det blir bra. Vår backbesättning ser väldigt intressant ut. (Marcus) Högström kommer tillbaka och även några intressanta unga spelare och några som var med förra året som kanske också tar ett kliv till, säger Josefson.

– Vi har fått en ganska stor rotation på forwardsidan, men alla nya har verkligen visat framfötterna på både träningar och matcher tycker jag. Det ser spännande ut. Jag tror det är någonting bra att bygga på.

För andra året i rad har Djurgården lyckats värva tungt från NHL-klubben Buffalo Sabres. Förra året var det Josefson som kom hem till Stockholm.

Den här säsongen är det den Västeråsfostrade stjärnforwarden Patrik Berglund, 31, som är tillbaka i svensk hockey.

Med enorma förväntningar på sig.

Berglund och Josefson blir kedjekamrater och som tredjelänk är Niclas Bergfors tänkt.

– Jättekul, så klart, säger Josefson om Berglund.

– Han har varit borta lite på försäsongen, men bara hans närvaro i omklädningsrummet, man märker att han har mycket rutin och sprider verkligen det ut i laget. På isen vet alla att han är en fantastisk hockeyspelare.

Jacob Josefson tog CHL till sin hjälp för att komma in i Djurgården och spelet efter sina åtta år borta i NHL. När säsongen var över blev han framröstad till SHL:s mest värdefulla spelare och han fick priset Guldhjälmen som tecken på att de andra SHL-lirarna ansåg att Josefson var bäst.

Patrik Berglund är en ännu mer meriterad spelare än Jacob Josefson och kanske också kan använda CHL som en språngbräda tillbaka till den europeiska och svenska hockeyn.

– Jag måste tänka efter. Jag fick en ganska bra start med CHL och allting bara flöt på. Sedan tog man bara med sig det in i serien. Jag tror inte jag tänkte så jättemycket mer än att man försökte gå ut och ha roligt. Spela hockey och ha kul. Sedan bara rullade det på. Vi fick en bra start med hela laget. Man behöver inte känna efter pressen så jättemycket, säger Josefson.

LÄS MER: Berglund i nyckelroller i Djurgården – vill tona ner förväntningarna

Med vårens SM-silver i färskt minne är målet guld den här säsongen.

– Vi har som målsättning att bli bättre. Samtidigt känns det som att det är väldigt många lag i år som har ett starkt lag på papperet. Det kommer att bli väldigt tufft, men vi vill självklart vara med där i slutet, säger Josefson ödmjukt.

– Vad som krävs? Ja, det gäller att få en vana att spela de här slutspelsmatcherna med utslagning och allt sånt där. Många som var med förra året, många som kommer in och många äldre spelare som är sugna på att vinna tror jag. Det känns som att mixen i laget är bra. Vi har börjat sätta en bra mentalitet i gruppen från start. Jag hoppas vi kan få med det hela vägen in, säger Jacob Josefson.

Fakta/Här är Djurgårdens matcher i gruppspelet i Champions Hockey League

30 augusti kl 20.00 Tychy (b)
1 september kl 19.30 Vienna Capitals (b)
6 september kl 18.00 Vienna Capitals (h)
8 september kl 15.00 Tychy (h)
8 oktober kl 18.00 Mannheim (h)
15 oktober kl 15.30 Mannheim (b)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!