Damkronornas dröm om kvartsfinal lever – Josefin Bouveng matchhjälte

(22202) Damkronorna

Publicerad: 7 februari 2022

Damkronorna var tvunget att vinna när de idag ställdes mot Kina.
En stark andra period och återigen ett storspel från Emma Söderberg i svenska kassen bäddade för den svenska segern.

Damkronorna kom till eftermiddagens match mot Kina med vetskapen att de var tvungna att vinna efter 60 minuters spel för att ha chansen att nå kvartsfinal.

Kina tog ledningen tidigt i matchen genom Mulan Kang som med en solo-prestation bröt sig in framför mål och med en lång dragning höll undan Anna Kjellbin och fick in pucken bakom Emma Söderberg som vaktade det svenska målet.

Sverige hade i den första perioden likt tidigare i turneringen svårt att etablera tryck i offensiv zon och Kina fick ställa om på det svenska laget gång på gång vilket de gjorde på ett framgångsrikt sätt.

I den andra perioden kom Damkronorna ut som ett nytt lag och fem minuter in i den andra perioden bröt Sara Hjalmarsson sig fri i boxplay men trippades och Sverige tilldömdes straffslag. Felizia Wikner-Zienkiewicz tog hand om straffen, med den äran och kvitteringen satt högt bakom Jiaying Zhou.

Sverige fortsatte på ett starkt sätt och ledningsmålet skulle komma 85 sekunder senare när Josefin Bouveng öppnade sitt målskytte i turneringen fram till 2–1 efter att hon hittade en lucka mellan plockhandsken och benskydd på den kinesiska målvakten.

Josefin Bouveng satte dit segermålet för Damkronorna. Foto: Bildbyrån

Sverige hade även bud på fler mål i den andra perioden men 2–1 stod sig perioden ut.

I den tredje perioden spelade Kina upp sig och Damkronorna sjönk djupare och djupare och var endast intresserade av att försvara den ledning man hade.

Efter en längre tid av press från Kina och ett par fina räddningar från Emma Söderberg, tog förbundskapten Ulf Lundberg timeout med knappa sju minuter kvar att spela i ett försök att väcka sitt lag.

Trots ett massivt tryck mot det svenska målet under de sista två minuterna när Kina plockade ut sin målvakt och spelade sex mot fem, lyckades Emma Söderberg och resten av försvaret stå emot och vinna matchen.

Drömmen om avancemang och kvartsfinal lever för Damkronorna och man behöver slå Danmark imorgon med nedsläpp 14:10 för att knipa den sista slutspelsplatsen.

Kina-Damkronorna 1–2 (1–0,0–2,0–0)