HockeyNews
PLUS

Coronasjuke Edvinsson om campen: "Inte så förberedd som jag hade kunnat"

(25381) Simon Edvinsson
Bildbyrån

Publicerad: 16 november 2022

FacebookXWhatsApp

Den unge backstjärnan Simon Edvinsson har fått en bra start på AHL-livet i Grand Rapids.

Men just nu kämpar han mot en comeback efter att ha drabbats av corona och missat senaste matcherna.

För HockeyNews.se berättar han om den personliga besvikelsen i JVM, en möjlig revansch i Halifax och om NHL-campen i Detroit.

– Jag känner väl själv att jag inte riktigt var så förberedd som jag hade kunnat vara med spelet. Man ville visa lite för mycket och då blir det ofta fel, säger 19-åringen.

Simon Edvinsson är en av svensk hockeys största talanger just nu.

Den 19-årige backen har likheter med Victor Hedman i sin storlek samtidigt som hans rörlighet påminner om Rasmus Dahlin och han har precis som Buffalostjärnan tagit vägen via Frölunda till Nordamerika.

Edvinsson har lämnat Sverige och påbörjat ett nytt kapitel i hockeykarriären i Detroit Red Wings organisation – klubbens förstaval i draften 2021.

Men just nu är det spel i AHL och Grand Rapids som gäller.

– Jag ska precis åka iväg och köpa lite mat här nu, jag bor på hotell fortfarande men det funkar. Det är en rätt bra stad här och rätt fint ändå och bra personer runt omkring så det finns inget att klaga på, säger han på telefon till HockeyNews.se.

Edvinsson kämpar sig just nu tillbaka efter att ha drabbats av covid-19. Han har missat lagets senaste matcher.

– Ja, jag fick corona och det känns ju lite sjukt att åka på den nu helt plötsligt. Jag har missat två senaste matcherna, säger han.
Hur risig blev du?
– Jag blev rätt sjuk faktiskt. Men nu är jag tillbaka på is och tränar och försöker ta mig tillbaka. Vi har match på onsdag så vi får se om jag känner mig redo då.
Hur var campen i Detroit när ni drog igång säsongen?
– Jo, men det var helt okej. Jag kände väl själv att jag inte var riktigt så förberedd som jag hade kunnat vara i spelet. Det var många nya grejer, nytt spel och jag tror man ville visa lite för mycket och då blir det oftast fel. Så jag känner att det var bra för mig att komma ner till Grand Rapids och hitta mitt spel här och jag känner att jag har gjort det också.
Vad fick du för feedback från ledningen?
– Dom har sett mycket av vad jag kan göra och dom ville att jag skulle fortsätta med det och bli så säker på det som möjligt och göra det via självförtroende. Hitta rätt i USA och sen finns det många små detaljer man hela tiden måste jobba med och just nu så sa dom att jag inte ska ha någon stress utan göra det jag ska och verkligen känna självförtroende när du blir uppkallad.

Edvinsson har gjort åtta poäng på sina sju första AHL-matcher för Griffins.

– Man måste mogna på många olika grejer och det känns bra att jag kan göra det här nu. Och det har gått rätt fort. Senaste matcherna har känts rätt bra och man jobbar sig uppåt hela tiden, säger backen som har mycket istid och spelar både powerplay och boxplay.

Det kryllar av svenskar i Detroit just nu och i natt gjorde Jonathan Berggren sitt första NHL-mål i karriären efter att nyligen ha blivit uppkallad till Detroit.

– Det är gött att det är lite svenskar här. Berggren kände jag inte sedan tidigare men Albert (Johansson) och Andreasson (Pontus) hade jag träffat några gånger tidigare. Brattström (Victor) hade jag inte heller träffat, säger Edvinsson.

Han är en av spelarna som är tillgänglig för spel i JVM i Halifax vid årsskiftet men det är för tidigt att säga om det blir spel eller inte beroende på vart Edvinsson kommer att befinna sig då.
Tänker du något på JVM redan nu?
– Nej, jag har faktiskt inte gjort det. Jag försöker bara komma tillbaka från coronan nu men vi har inte snackat så mycket om det än. Det brukar ju bli en del sena beslut för en del spelare här borta.

Men när vi ber honom leka med tanken att det blir ytterligare ett JVM efter bronset i Edmonton i augusti så säger han:

– Det är klart att man ska ta alla chanser att representera landslaget och jag kände att jag underpresterade i mitt förra JVM så ja, får man chansen så är det klart att man tar den och vill åka dit igen och försöka gå ännu längre den här gången och ta lite revansch personligen också. Vi får se vad som händer, säger Edvinsson

SE OCKSÅ: Följ med Simon Edvinsson bakom kulisserna i Juniorlandslaget

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!