HockeyNews
PLUS

Brynässtjärnan om hatet, hyllningarna och drömmen om SHL

(28972) Miks Indrasis
Henrik Sjöberg

Publicerad: 20 september 2023

FacebookXWhatsApp
Kritiken var hård när han påstods vara klar för KHL.
Men Miks Indrasis lyckades reda ut den stormen och nu är han på plats i Gävle för att skjuta klassiska Brynäs till SHL.
– Människor dör, för vad? Vi lever i 2000-talet, varför känner vi att vi måste döda människor? säger 32-åringen till Hockeynews.
Det var i slutet av juni 2022 som Miks Indrasis fick utstå tuff kritik hemma i Lettland när Spartak Moskva påstod att han skrivit under ett kontrakt med dem mitt under Rysslands brinnande invasion av Ukraina.

Spartak Moskva hävdade att parterna hade ett gällande kontrakt samtidigt som Indrasis själv påstod att han inte skrivit på något kontrakt.

– Det är inget jag vill kommentera, säger 32-åringen när Hockeynews tar en pratstund med honom efter Brynäs tisdagsträning i ERP Monitor Arena.

Du vill inte prata om det? Om hatet du fick motta på sociala medier?

– Givetvis fick jag ta emot en del kritik, du kan säga vad du vill men jag vet själv vad sanningen är.

Vad tycker du om kriget som pågår i Ukraina?

– Vad tycker du om det? Jag menar… det är så jävla dumt. Det är så solklart att det är så onödigt. Det är deras konflikt och jag vill egentligen inte prata om det men det är klart att det är fel att starta ett krig. Människor dör, för vad? Det är klart att jag har en åsikt, det är så ofattbart. Vi lever i 2000-talet, varför känner vi att vi måste döda människor?

Här i Sverige är det en del spelare som fått mycket kritik för att de väljer att spela i KHL trots kriget. Vad anser du om det? Tycker du att icke-ryssar borde spela i KHL nu när kriget pågår?

– När det gäller importer så tycker jag att det är deras beslut, de gör vad de tror är rätt för dem och deras familjer. Det kanske är deras enda möjlighet att tjäna pengar. Men det är svårt att förklara. Om det bara handlade om pengar så hade jag förmodligen spelat där också, men det gör det inte. Men det är deras egna beslut, de gör vad de tror är rätt för dem men jag kan inte förklara hur de tänker.

Själv tog Indrasis steget till Schwenninger WIld Wings i den tyska högstaligan där letten producerade 29 poäng på 53 matcher säsongen som gick.

Något han följde upp med att sänka Tre Kronor med sitt matchvinnande mål i kvartsfinalen i VM.

– Det var enormt. Det var verkligen speciellt. Just då var så var det den största matchen vi spelat med det lettiska landslaget. Målet innebar att vi tog oss till en VM-semifinal för första gången i landets historia och det var riktigt stort för oss.

Det hela slutade med ett brons efter att Lettland förlorat med 4–2 mot Kanada i semifinalen och sedan besegrat USA med 4–3 i bronsmatchen och tagit landets första medalj i ett världsmästerskap i ishockey.

– Ja, det är den största prestationen i den lettiska hockeyhistorien så det var enormt stort för oss som nation.

Hur var det att uppleva hyllningarna hemma i Riga?

– Det var en enorm folksamling som hyllade oss, något jag aldrig upplevt tidigare i mitt liv och jag hoppas att jag kommer att få uppleva det här i Gävle också. Det var något jag aldrig kommer att glömma, känslan går inte att beskriva med ord.

Vad tror du om Brynäs chanser att ta en SHL-plats i år? Ni är väldigt stora favoriter.

– Vilka säger det?

Spelbolagen.

– Ja, så klart. Vi vet vad vi har för mål och det är att ta oss tillbaka till SHL men det spelar ingen roll vad spelbolagen säger, allt beror på oss. Om vi kommer att jobba hårt, kämpa och spela smart så finns det en stor möjlighet att vi lyckas.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!