HockeyNews
PLUS

Både målvakten och CSKA straffas efter kontraktsbrottet

(24564) Ivan Fedotov
Bildbyrån

Publicerad: 14 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
Den ryske stjärnmålvakten Ivan Fedotov skrev på för CSKA Moskva – trots att han hade kontrakt med NHL-klubben Philadelphia.
Nu straffas både Fedotov och CSKA av Internationella ishockeyförbundet, skriver IIHF på sin hemsida.

Förra sommaren, mitt under Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina, bortfördes målvakten Ivan Fedotov under mystiska omständigheter. Efter ett års frånvaro från hockeyn har han förklarat hur han ser på det som hände.

– Alla medborgare är ansvariga för att genomföra militärtjänst. Det handlar om att man måste betala tillbaka sin skuld till sitt hemland, lagen är vad lagen är. Men ett år av missad hockey och spel på låg nivå i armén är ju inte särskilt bra, sa Fedotov till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Ivan Fedotov, som spelade i OS för det ryska laget i Peking 2022, skrev i maj 2022 på för NHL-klubben Philadelphia. Men det blev alltså inget spel i NHL med Flyers utan militärtjänstgöring hemma i Ryssland.

Med den biten avklarad är han redo att spela ishockey igen. Men i juli skrev han på för CSKA Moskva, trots att Philadelphia och NHL hävdar att Fedotov har ett gällande kontrakt i USA, då han i praktiken inte spelat av det kontrakt han skrev på i maj 2022.

LÄS MEREfter militärtjänstgöringen – målvakten ser ut att bli kvar i Ryssland

Nu ger Internationella ishockeyförbundet (IIHF) sin syn på ärendet och då är det klarlagt att Ivan Fedotov har ett gällande kontrakt för Philadelphia Flyers över 2023/2024. Att skriva kontrakt med CSKA är ett avtalsbrott. Fedotov gavs två veckor att antingen återgår till Philadelphia eller erhålla rätten att bryta kontraktet med Philadelphia. Inget av det har skett.

Därför blir Ivan Fedotov avstängd i fyra månader från inhemska såväl som internationella matcher. Avstängningen gäller från 1 september till 31 december 2023.

IIHF menar att CSKA Moskva har känt till Fedotovs kontraktssituation och straffar KHL-klubben. CSKA stoppas därför från att värva internationella spelare i ett år, mellan den 11 augusti 2023 och 10 augusti 2024. Den svenske backen Fredrik Claesson spelar för CSKA och har förlängt sitt kontrakt till 2025.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)