HockeyNews
PLUS

Backlunds spik: McDavid och company

PP Mcdavid
Mark J. Rebilas/Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Sverige mot USA tar täten på fredagens kupong när VM-turneringen i Tjeckien går av stapeln, jämsides Tjeckien–Finland. I Nordamerika fortsätter sedan fredagsunderhållningen in på småtimmarna med två slutspelsmatcher i NHL och dubbla antalet i AHL. Nu ökar vi!

Spelstopp: 20:19

1. Sverige - USA 1

Sverige har inför VM-turneringen inte nått upp till den nivå som kan förväntas av denna stjärnfyllda trupp. Med flera NHL-spelare in i laget fanns ändå flera ljuspunkter i nyligen spelade Betano Hockey Games och till premiären mot USA tar även Kempe, Hedman och Karlsson plats i den svenska truppen. Amerikanarna saknar inte heller de kvalitéer och det syntes direkt i jänkarnas enda VM-genrep mot Slovakien (6-2). Med två guldfavoriter som drabbar samman i turneringens första fajt väljer jag att måla med den breda penseln från vänster.

2. Tjeckien - Finland 1

Tjeckien hade inga problem att skapa chanser i förra helgens träningslandskamper. Men skärpan i avsluten saknades hos Ondrej Palát och hans vänner som hade spelövertaget mot Finland men föll med 1-4. Finländarna WWW vann samtliga matcher i Betano Hockey Games, utan Mikael Granlund som kommer att finnas med i truppen när pucken släpps i O2 Arena. Trots de fina resultaten inför turneringen är det värdarna som lockar mest och ettan är första tecknet som plitas ned på bongen med tvåan hack i häl.

3. Boston - Florida 2

Gustav Forsling fick på ett av sina bättre handledsskott i karriären i slutsekunderna av den andra perioden. Ett mål som innebar 3-1 för Florida och att mattan drogs undan för Boston som inte hade något svar i slutperioden. Jeremy Swayman fick ge plats för målvaktskolegan Linus Ullmark efter ett tidigt baklängesmål i sista akten men även svensken fick kapitulera mot Florida skickliga offensiv (6-1). Likaläge råder i matchserien när den vänder till Boston. Såklart är det en fördel för Bruins att spela i hemmaborgen men sett till de två första matcherna tror jag värdarna får det kämpigt och nöjer mig med X2.

4. Vancouver - Edmonton 2

När Zach Hyman målade för andra gången i Rogers Arena talade det mesta för att Edmonton skulle vinna den första ronden. Men Elias Lindholm i Vancouver ville annat och med sin reducering till 2-4 i slutminuterna av mittakten tändes ett hopp hos hemmapubliken, som i tredje perioden övergick i ren eufori när värdarna stod för en mäktigt urladdning med tre baljor inom loppet av fem minuter (5-4). En imponerande vändning när lagets största stjärna, Elias Pettersson, fortsätter gå kallt och har varit sjuk under veckan. Det bådar inte gott för returmötet och när värdarna lär få fler ögon på sig i och med segern i första ronden hoppar jag ned i Edmonton-båten - spiktvåa upp till och med 50 prollar.

5. Cleveland - Belleville 1

Jet Greaves fortsätter vara en mänsklig mur i kassen för Cleveland som har vänt på åttondelsfinalen efter dubbla övertidsviktorior. I 3-2-vinsten stoppade keepern 39 av 41 skott och var matchhjälte tillsammans med segerskytten Owen Sillinger. Belleville har nu kniven mot strupen om det inte ska bli sommarlov och så jämna som de tidigare dusterna har varit känns match 4 som en vidöppen historia. Utgå från vänster men räcker stålarna är alla tecken att föredra.

6. Hartford - Providence 2

Jämnt var det även i XL Center när Harford skaffade sig matchbollar. Marc McLaughlin gav Providence ledningen i den första perioden men Hartford var inte sena att svara. Drygt tre minuter efter 0-1-målet hade Riley Nash och Brennan Othmann vänt på steken och till pausvila gick lagen med ställningen 2-2. Ett resultat som stod sig matchen ut och i förlängningen var det samma Nash som med sitt andra mål för kvällen avgjorde för Wolf Pack. Spelmässigt är det dock Bruins som har varit det bättre laget och med en starkare trupp får gästernas chanser ses som goda att tvinga fram en avgörande match 5. Häftig spiktvåa.

7. Rochester - Syracuse 2

Det svåraste som finns är att leda matchen med 3-0 är en uttjatad gammal klyscha. Men Syracuse lyckades inte säkra avancemanget med samma siffror med 20 minuter kvar att spela. Brandon Biro gick längst fram i ledet för Rochester med dubbla strutar när 0-3 blev 3-3 i slutperioden. I förlängningen var det sedan Brett Murray, som gjorde comeback efter en längre skadefrånvaro, som fullbordade vändningen (4-3). En match 5 ska nu avgöra vilket av lagen som avancerar till nästa runda och med två lag som drar jämnt skägg bockas samtliga rutor för i Blue Cross Arena.

8. Coachella Valley - Calgary Wranglers X

Publiken i Acrisure Arena fick valuta för pengarna när det bjöds på målfyrverkeri i match 3. Det var en batalj som svängde fram och tillbaka och med ställningen 4-4 i mitten av tredje perioden blev Adam Klapkas 2+2-utvisning för spel med högklubba kostsam. Devin Shore gav Coachella Valley ledningen och 62 sekunder senare ökade Max McCormick på ledningen till 6-4. Firebirds har i och med segern chansen att säkra en kvartfinalbiljett men då värdarna lär få axla ett väl stort favoritskap bör X2 göra sällskap.

Backlunds dunderspik: Edmonton

Det var ingen fullfjädrad insats av Edmonton senast och det säger en del om vilken kapacitet de besitter. Med bättre fokus i match 2 kvitterar McDavid och company matchserien i Rogers Arena.

Backlunds skrällbud: Calgary Wranglers

Det är uppförsbacke för Calgary som behöver vinna om säsongen ska leva vidare. Lättare sagt än gjort men på en kupong med få skrällar lär spelvärdet på Wranglers bli för bra att kunna motstå.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Sverige - USA 1x2

2. Tjeckien - Finland 12

3. Boston - Florida x2

4. Vancouver - Edmonton 2

5. Cleveland - Belleville 1x2

6. Hartford - Providence 2

7. Rochester - Syracuse 1x2

8. Coachella - Calgary W. 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!