HockeyNews
PLUS

Backlund: Tampa Bay fördel på hemmaplan

PP Tampa
Sam Navarro/Bildbyrån

Publicerad: 25 april 2024

FacebookXWhatsApp

Europa och Nordamerika delar broderligt på torsdagens Powerplay-kupong med fyra bidrag vardera. SHL-finalen i Catena Arena tar täten följt av final 5 i schweiziska NL samt dubbla landskamper. Därefter tar nordamerikanerna över showen med slutspelsmatcher från NHL och AHL. Let’s go!

Spelstopp: 18:59

1. Rögle - Skellefteå 1

Målsnålt sammanfattar de två första finalmatcherna i Västerbotten. Ett skadeskjutet Skellefteå vann första ronden med 1-0 och i returmötet var det Rögle som segrade med samma siffror. Skadeläget för de svartgula är fortsatt ansträngt och under onsdagen kom uppgifter att både Jonathan Pudas och Dylan Sikura riskerar att missa resten av säsongen. Tunga avbräck givetvis men förhoppningsvis kan Hugg och Sandin Pellikka som båda åkte med till Ängelholm göra comeback. Helt klart är att Robert Ohlssons mannar jobbar i motvind. Med en friskare trupp och med hemmapublikens stöd i ryggen blir Rögle kupongens “åsnespik”.

2. ZSC Lions - Lausanne 2

I schweiziska högstaligan är det 2-2 i finalserien efter ännu en hemmavinst. Likt ZSC Lions första besök i Vaudoise aréna var det andra inte något större fall framåt. Zürisch fortsatte ha problem att få stopp på Lausanne kvicka omställningar och Simon Hrubec, som inte hade sin bästa kväll på kontoret, ville säkert ha tillbaka både tvåan och trean i 2-5-förlusten. Sett till melodin i finalserien ligger en ny hemmaseger ikväll nära till hands men när ettan lär bli högt streckad hoppar jag först och främst ner i LHC-båten. X2.

3. Tyskland - Österrike X

Harold Kreis fortsätter med sin 26-mannatrupp till veckans träningslandskamper och in i det tyska lagbygget kommer målvakten Mathias Niederberger samt anfallarna Yasin Ehliz och Maximilian Kastner från EHC München. Mot Slovakien blev det en storseger och en knapp förlust förra veckan och mot Österrike får tyskarna axla favoritskapet. Men Österrike visade mot Tjeckien att de inte är något lag man kan ställa ut skridskorna mot. Med ett par namn från ICEHL-mästarna Salzburg in i lagbygget skriver i vart fall inte jag av gästerna på förhand. Helgardera.

4. Frankrike - Slovenien X

Kupongens andra träningslandskamp denna torsdag bjuder på en repris av onsdagens dust mellan Frankrike och Slovenien. Frankrike som visade i förra veckan att de kunde stå upp bra mot Schweiz får hållas som knappa favoriter även denna gång. Slovenien väntar fortsatt på att sina stjärnor från Fischtown ska kunna göra entré. Men med laget som de har här och nu ska de ändå kunna utmana fransmännen. Måla från vänster, gärna med den heltäckande kulören.

5. Tampa Bay - Florida 1

Vidare till NHL-slutspelet där de ryska målvakterna i Amerant Bank Arena såg till att det blev slutspelets första förlängning. Svettigaste räddningen av dem alla var Sergei Bobrovskys när han bakåtvänd stoppade Tampas Matt Dumba från att lägga in pucken i öppen kasse. Förlängningspelet blev inte långvarigt och Carter Verhaeghe sköt segern till Florida som nu leder matchserien med 2-0. Tampa har i perioder under matcherna utmanat Florida ordentligt och när det nu ska till att spelas framför de egna fansen streckas det från vänster.

6. New York Islanders - Carolina 2

NY Islanders såg ut att vara i full kontroll med en 3-0-ledning i den andra perioden. Men på känt vis tappade Islanders ledningen och Hurricanes gjorde fem raka strutar, tre av dem i matchens avslutande minuter, för att säkra 2-0-ledning i matchserien. Brett Pesce lämnade matchen med en befarad underkroppsskada, ett tungt tapp för Carolinas defensiv om det skulle visa sig vara långvarigt. Oavsett är Hurricanes favoriter men om Islanders kan spela hockey i 60 minuter blir de att räkna med. Tvåan först följd av ettan hack i häl.

7. Charlotte - Hartford X

Ett hack ner i seriehierarkin har AHL-slutspelet dragit igång och i Bojangles Coliseum har det blivit dags för den första matchen i denna sextondelsfinal. Hartford som placerade sig strax bakom Charlotte i tabellen kommer med en stark avslutning i bagaget med fyra vinster på de fem senaste matcherna samtidigt som värdklubben har en enorm trygghet runt sitt spel hemmavid. På förhand känns detta som en öppen historia och utgångsettan garderas så långt det bara går.

8. Texas - Manitoba 1

I den andra sextondelsfinalen har Texas kopplat greppet och med en vinst under natten mot fredag så säkrar de avancemanget till nästa runda. Marvik Bourque som vann poängligan i grundserien var på spelhumör i den första ronden. Med sina två mål och lika många assist var centern inblandad i det mesta framåt i 6-3-viktorian. Manitoba behöver få stopp på Texas offensiv om det inte ska bli en tidig semester men med kniven mot strupen är det lättare sagt än gjort. Håller sig ettan kvar söder om 50-strecket får den stå på egna ben.

Backlunds dunderspik: Rögle

Rögle har varit det spelförande laget i de två inledande finalmatcherna. När det nu ska spelas inför hemmapubliken blir RBK numret för stora för Skellefteå vars skadeelände aldrig tycks nå ett slut.

Backlunds skrällbud: Lausanne

Hemmaplansfördel har hittills varit tungan på vågen i denna tajta matchserie. Något som tycks få många tippare att överskatta ZSC Lions vinstchanser när spelvärdet ser ut att hamna till höger.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Rögle - Skellefteå 1

2. ZSC Lions - Lausanne x2

3. Tyskland - Österrike 1x2

4. Frankrike - Slovenien 1x2

5. Tampa Bay - Florida 1x2

6. NY Islanders - Carolina 12

7. Charlotte - Hartford 1x2

8. Texas - Manitoba 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)