HockeyNews
PLUS

Backlund: Känns på förhand som en öppen historia

Final
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 20 april 2024

FacebookXWhatsApp

SHL-finalen sparkar igång lördagens kupong som följer dramat i Kvalserien. Blir det Kristianstad, Vimmerby eller Hudiksvall som får jubla? I Liiga, NL och Extraliga fortsätter finalerna under dagen innan Hurricanes mot Islanders ror kupongen i hamn när NHL-slutspelet ska inledas. Let´s go!

Spelstopp: 15:14

1. Skellefteå - Rögle 1

Det har blivit dags att skriva det första kapitlet i SHL-finalen som på förhand känns som en öppen historia. Pressade att vinna match 7 mot Frölunda gjorde Skellefteå sin bästa match i serien, utan avstängde Andreas Johnson som även får följa lördagens fight från läktaren. Max Lindholms 4-1-mål i slutminuterna fick nästan taket i Skellefteå Kraft Arena att lyfta och en häftig inramning är att vänta idag. Rögle har haft en vecka på sig att ladda upp batterierna efter semifinalen mot Växjö och så som spelet har sett ut finns det goda möjligheter att de grönvita bärgar klubbens första SM-guld. 1X2.

2. Kristianstad - Väsby 1

Kristianstad såg ut att sätta sig i ett drömläge inför den sista omgången men med mindre än fem minuter kvar forcerade Hudiksvall in två puckar och vann senare straffläggningen. Istället för en tvåpoängsmarginal har KIK tre mål att gå på mot Vimmerby som ligger på samma poäng. En seger är därmed av största prio och motivationen hos skåningarna lär vara desto högre än i Väsby-lägret vars chansningen att plocka målvakten inte gick hem mot Vimmerby (3-4). 1X räcker i Kristianstads Ishall.

3. Vimmerby - Halmstad 1

Vimmerbys vinst mot Väsby var en skänk från ovan. De sistnämnda var piskade att vinna och plockade målvakten i hopp om ett sent avgörande. Men istället blev det Jakob Karlsson som direkt från utvisningsbåset fiskade upp pucken i mittzonen och sköt segern till Vimmerby med en sekund kvar på klockan. Vinner Kristanstad sin match behöver "Tigrarna" slå Halmstad duktig på fingrarna då tre mål är det som inför matchstart behöver plockas in. Halmstad föll mot Piteå senast och med bara äran kvar att spela så lutar jag till vänster i Småland. Spiketta.

4. Hudiksvall - Piteå X

Hudiksvall är det tredje laget som fortfarande har chansen att ta klivet upp men för att det ska kunna bli verklighet behöver Christoffer Jansson och hans vänner hjälp av Halmstad och Väsby. Men först behöver tre poäng spelas in mot Piteå som kommer med två raka hemmasegrar i bagaget. Norrbottningarna avslutade säsongen på bästa sätt framför hemmafansen och störde Hudiksvall ordentligt senast lagen möttes. Kommer det dessutom fel pling i de andra matcherna är “Hudik” ingen rolig favorit att sitta i knät på. Lågt streckade X2 måste med i hopp om en riktig kupongrensare.

5. Carolina - New York Islanders 1

Så var det äntligen dags att dra igång slutspelet på andra sidan pölen med en repris av fjolårets åttondelsfinal. Den gången vann Carolina med 4-2 i matcher och får även axla favoritskapet detta år. Hurricanes har under flera års tid byggt ett lag för att gå hela vägen. Det offensiva djupet som saknades mot Florida i semifinalen förra året har åtgärdats med bland annat Jake Guentzel, som öst in poäng från start sedan flytten från Pittsburgh. Med Guentzels erfarenhet att gå hela vägen känns det som att Islanders starka defensiv kommer få det tufft att stå emot. Ettan lämnas allena trots att spelvärdet inte lär bli det bästa.

6. Tappara - Lahti X

Finska Liiga bjuder också på repris när det har blivit dags för final. Tappara har vunnit de två senaste åren och fjolårets finalserie mot Pelicans slutade 4-1. Sett till “Yxornas” spelarmaterial ligger en tredje titel i svit nära till hands. Men med ett spel som det inte slagit gnistor om i semifinalen mot KalPa bör inte guldhjälmarna plockas fram ännu. Niklas Kokko har imponerat stort mellan stolparna ihop med Pelicans robusta defensiva spel i tidigare rundor. När ettan dessutom streckas högt måste spelvärda X2 med i Nokia Arena.

7. ZSC Lions - Lausanne X

Duon Tim Bozon och Michael Raffl var inblandade i det mesta framåt för Lausanne i 4-2-vinsten. Efter en jämn första period som ZSC Lions startade bäst tog Lausanne över spelet, efter ett omdiskuterat 1-1-mål, och var det bättre laget i de två avslutande perioderna. Den underliggande statistiken bekräftar den bilden och ZSC Lions hade bekymmer att skapa de riktigt heta chanserna i spelet fem mot fem. Det måste bli bättre till match 3 om inte favoriten vill tappa sin hemmaplansfördel. Utgångsettan garderas så långt det bara går.

8. Trinec - Pardubice 2

Efter två matcher i Enteria arena och 1-1 i matcher vänder finalserien i tjeckiska högstaligan till Werk Arena. Trinec bör vara nöjda med att ha fått med sig en match på resande tass. Med två av lagets stora profiler borta, Jakub Jerábek och Martin Ruzicka. Den sistnämnda finns det hopp om att få tillbaka men i 3-6-förlusten senast kom nästa smäll för “Drakarna” när backklippan Martin Marincin klev av efter en smäll mot nacke/ryggen. Med rådande läge mot seriesuveränen Pardubice på andra sidan isen väljer jag att krita från höger.

Backlunds dunderspik: Carolina

Islanders starka avslutning i grundserien imponerar. Men mot Carolina står Patrick Roys armé i lä. Med monsterförstärkningen Jake Guentzel ska Hurricanes vara både ett och två nummer större i PNC Arena.

Backlunds skrällbud: Piteå

Hudiksvall jagar en plats i Hockeyallsvenskan men för att det ska hända behöver stjärnorna stå rätt. Går resultaten i de två andra matcherna mot HHC finns risken att handduken kastas in mot Piteå.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Skellefteå - Rögle 1x2

2. Kristianstad - Väsby 1x

3. Vimmerby - Halmstad 1

4. Hudiksvall - Piteå 1x2

5. Carolina - NY Islanders 1

6. Tappara - Lahti 1x2

7. ZSC Lions - Lausanne 1x2

8. Trinec - Pardubice x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)