HockeyNews
PLUS

Backlund: De lämnar isen mållösa

Backlund: FHC-SKE

Publicerad: 16 april 2024

FacebookXWhatsApp

På tisdagens kupong har Frölunda chansen att tvinga fram en ny match 7 och två hack ner i seriepyramiden kan Kristianstad sätta ena foten i Hockeyallsvenskan. Tillsammans med finalspel från Schweiz, Danmark och Österrike, där vi kan få en vinnare i den sistnämnda, är kupongen fulltalig. Nu ökar vi!

Spelstopp: 18:59

1. Frölunda - Skellefteå 1

Att leda med 3-0 i ishockey är det svåraste som finns brukar det heta och så var fallet för Frölunda i Skellefteå Kraft Arena. 3-0 inför sista perioden blev 3-3 och återigen fick det avgöras i förlängning. Denna gång var det Frölunda som drog det längsta strået när Linus Högberg avgjorde och räddade den första matchbollen. Tom Nilsson saknades i Västerbotten och oroande bilder kablades ut när Mikael Ruohomaa linkade ut i Frölundas omklädningsrum. Ett stort avbräck givetvis om finländaren inte kommer till spel ikväll men känslan är ändå att det är en liten fördel hemmalaget i Scandinavium. Dra från vänster.

2. Jere Innala - Rickard Hugg X

Jere Innala har varit Frölundas klarast lysande stjärna i detta slutspel och i 4-3-vinsten senast kom fullträff nummer nio. Finländarens duellant för aftonen ligger i lä sett till gjorda mål (4) och Rickard Hugg skapar inte lika mycket chanser på egen hand. I powerplay är det fördel Skellefteå men i spelet fem mot fem är det Frölunda som kommer till fler farliga avslut. Ofta hamnar värdet i mitten i dessa måldueller då största sannolikheten är att båda herrarna lämnar isen mållösa. Spikkrysset är därför en sund lösning men för den som vill använda lyxgarderingar är ettan prio.

3. Kristianstad - Vimmerby X

Kampen om den hockeyallsvenska platsen kommande säsong fortsätter i Ettans kvalserie och Kristianstad har skaffat sig ett fint utgångsläge med tre omgångar kvar att spela. 4-2-viktorian mot Piteå innebär att luckan ner till konkurrenterna är fem poäng och ett av de lag som fortfarande har chansen att grusa KIK:s avancemang är Vimmerby. “Tigrarna” vann mot Hudiksvall efter en stark andra period med mål av Anton Carlsson och Hugo Ollila. Senast dessa lag möttes var Vimmerby de som imponerade mest och när ettan ser ut att bli högt streckad är lågt prioriterade X2 ett måste!

4. Halmstad - Hudiksvall X

Trots att Christoffer Jansson satte Hudiksvall i förarsätet mot Vimmerby blev det förlust och poängtappet kan ha kostat “Hudik” chansen på förstaplatsen. För Halmstad är chansen att komma ikapp Kristianstad realistiskt sett borta efter förlusten mot Väsby. “Hammers” gjorde återigen en stabil match och kom tillbaka från underläge två gånger om, men synonymt för hur Kvalserien har sett ut blev det ändå förlust med uddamålet (2-3). Med tanke på att både Kalmar och Nybro flyttades upp föregående år kan andraplatsen trots allt bli extremt viktig i slutändan. Den vill gärna hallänningarna gå för. Blicka brett!

5. Piteå - Väsby X

Väsby tog tre blytunga poäng i Renew Arena mot Halmstad. Carl Wassenius, som varit VIK:s bästa spelare sedan han kom tillbaka från Almtuna, klev återigen fram som matchvinnare med sitt 3-2-mål i slutet av den tredje perioden. Piteå kunde inte hjälpa Väsby och de andra jagande lagen när de föll mot Kristianstad med 2-4. Det var ändå ett tappert kämpande Piteå vi fick se i Skåne och med hemmapubliken i ryggen finns hopp om att snuva 08:orna på poäng. En värdemässigt fin vänstersida ska således tidigt bockas i.

6. ZSC Lions - Lausanne 1

Vi lämnar vårt avlånga land för finalspel mellan “Lejonen” i den schweiziska högstaligan. Lausanne har aldrig tidigare varit i en final men har imponerat stort under slutspelet när de knäppte Fribourg på näsan i semifinalen med 4-1 i matcher. För att det ska räcka till i finalen kommer det att krävas att gubbar som Antti Suomela, Damien Riat och Tim Bozon fortsätter leverera och hittar nätet bakom Simon Hrubec i ZSC-kassen. Keepern visade prov på ett stort spel mellan stolparna när Zurich svepte Zug i semifinalen. ZSC får tackla favoritskapet inför finalen och tillsammans med krysset ska matchen i Swiss Life Arena rättas med grön bock.

7. Sönderjyske - Esbjerg 1

I danska Metal Ligaen är det likaläge i finalserien efter att båda lagen har tagit varsin seger på hemmais. Efter att ha vunnit första matchen i hemmaborgen var det Sönderjyske som inledde final 2 piggast, men slarv och individuella misstag blev väldigt kostsamma. Josh Winquist var inte sen att straffa misstagen när kanadensaren skött dubbla fullträffar som blev matchavgörande (4-3). En absolut nödvändig seger för Esbjerg när serien nu återvänder till Sydjysk Sparkasse Arena. Sönderjyske var favoriter inför finalen och bör fortsätta vara det sett till de två inledande dusterna. Söder om 60 prollar är det läge att svinga med hammaren och spika ettan.

8. Salzburg - Klagenfurt 1

I Österrike är det kniven mot strupen för Klagenfurt om de ska lyckas tvinga fram en finalmatch 7. KAC såg ut att skaffa sig matchbollen senast men med 4,8 sekunder kvar av matchen kvitterade Thomas Raffl med sitt andra mål för kvällen. I förlängningen fick Salzburg sedan chansen att spela powerplay och då sköt den tidigare Björklöven-liraren Nicolai Meyer segern till Salzburg. De regerande mästarna har chansen att säkra klubbens tredje raka titel ikväll men så pass jämna fighter som det har varit känns det svårt att sia om utfallet på förhand i denna nagelbitare. Helgardera.

Backlunds dunderspik: Sönderjyske

Sönderjyske klev in i finalen som favoriter och har i de två inledande matcherna visat varför. Spelmässigt har de varit det bättre laget och kan de undvika slarvet i den egna tredjedelen ligger en ny viktoria nära till hands i Sydjysk Sparkasse Arena.

Backlunds skrällbud: Vimmerby

Vimmerby fortsätter att imponera och var det bättre sällskapet senast det begav sig mot Kristianstad. Att KIK ska värderas högre än gästerna är korrekt men den överstreckade ettan är ingen favorit som jag vill hålla i handen.

324 rader

1. Frölunda - Skellefteå 1x

2. J.Innala - R.Hugg x

3. Kristianstad - Vimmerby 1x2

4. Halmstad - Hudiksvall 1x2

5. Piteå - Väsby 1x2

6. ZSC Lions - Lausanne 1x

7. Sönderjyske - Esbjerg 1

8. Salzburg - Klagenfurt 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)