HockeyNews
PLUS

AIK vill behålla ryska målvaktsklippan: "Ser också att han är bra"

(22093) Pavel Chomtjenko (Khomchenko)
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 30 januari 2022

FacebookXWhatsApp

AIK har gjort en av säsongens allra bästa värvningar i den ryske målvakten Pavel Chomtjenko.

Nu jobbar Stockholmsklubben på att få behålla den KHL-meriterade 27-åringen.


Pavel Chomtjenko spelar för första gången i sin karriär utanför Ryssland.


Och som han gör det.


Chomtjenko har räddat många poäng till AIK under sin första säsong i Hockeyallsvenskan. Faktum är att han har spelat mest i ligan, över 1 800 minuter, och han har den bästa räddningsprocenten, 93,3. Så snacka om succévärvning.


När sportchefen Christoffer Malm kom till AIK från Rögle i februari förra året tog han och AIK:s målvaktstränare Christopher Heino-Lindberg fram förslag på målvakter om inte Claes Endre (Björklöven) och Edvin Olofsson (Västervik) skulle bli kvar.


Här kom AIK:s tidigare målvaktstränare Stefan Persson in i bilden med ett förslag:


Pavel Chomtjenko.


– Stefan Persson nämnde sin gamla adept som han hade haft i Spartak Moskva de senaste tre åren och vi fick Pavels namn. Heino började titta på honom och göra sin scouting och jag kollade även med andra målvaktstränare som jag har jobbat med och som jag har stort förtroende för och som fick säga sitt, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm.


Chomtjenko hade spelat både i KHL med Spartak och i farmarligan VHL med Chimik Voskresensk.


– Jag pratade med honom själv en hel del och försökte bilda mig en uppfattning om honom som person och människa och vad hans mål och drömmar är och vad han vill åstadkomma. På den vägen landade han och jag vet att vi gjorde ett grundligt jobb. Framför allt Heino som är målvaktstränare.


Pavel Chomtjenko har gjort en strålande säsong i AIK efter flytten från Ryssland. Foto: Bildbyrån.


Under 2019/2020 spelade Chomtjenko tio matcher i KHL för Spartak och hade 91,4 i räddningsprocent. Förra säsongen gick det inte lika bra och han fick spela färre matcher i KHL.


Dags att pröva något nytt och det blev AIK.


– Vi var säkra på att han var bra. Det trodde vi. Sedan är det alltid svårt att säga om han är jättejättebra, eller om han är okej. På den vägen var det.


Pavel Chomtjenko och VIK:s Johan Gustafsson är de målvakter i Hockeyallsvenskan som har spelat mest. Och med över 800 räddningar är Chomtjenko den i särklass meste räddaren i ligan.


– Han har fått stort förtroende och spelat en 90 procent av matcherna. Som vi ser det är det en målvakt som blir bättre av att spela mycket och, som du säger, har varit stabil hela säsongen egentligen. Vi är jättenöjda, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm.


LÄS MERAIK-forwarden ögonskadad – träffades av klubbspets


Nu är frågan hur AIK ska kunna behålla Chomtjenko till nästa säsong. Kontraktet går ut i vår.


– Bra fråga, hehe, säger Malm.


– Det är en dialog som jag givetvis har med honom och hans representanter. Han har flyttat hemifrån för första gången, och med fru och barn. Det är inte bara ett karriärsval utan han tänker givetvis på sin familj också, att det ska funka.


Malm fortsätter:


– Från karriärssynpunkt är det en fråga om vad han ska välja för att kunna ta nästa steg. Är det att spela i allsvenskan med AIK ett år till eller ska han hoppa vidare? Eller ska han av andra skäl flytta hem? Det är något som han och hans representanter givetvis måste sitta ner och hitta ett svar på.


Pavel Chomtjenko har bytt Spartak Moskva mot AIK. Frågan är var han spelar kommande säsong? Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin.


Har du fått några indikationer?


– Nej, men jag ser också att han är bra. Jag hoppas givetvis att han vill stanna hos oss ett år till. Fortsätta här. Jag har förstått att han och familjen trivs här, och i AIK och Stockholm. Jag hoppas att det hjälper oss att lyckas få behålla honom.


Har ni diskuterat ett nytt ettårskontrakt till att börja med?


– Vi diskuterar alla möjliga lösningar egentligen beroende på hur vi ska gå tillväga.


Har ni finansiärer som kan hjälpa till?


– Det är mycket möjligt. Med kulturen och det stora engagemanget med supportrar i AIK tror jag att det finns, säger AIK:s sportchef Christoffer Malm.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!